Redactia.ro
Home » Stil de viață » Trebuie să ai mare grijă dacă ești utilizator Facebook. Un bărbat din Suceava a pierdut 11.400 de euro

Trebuie să ai mare grijă dacă ești utilizator Facebook. Un bărbat din Suceava a pierdut 11.400 de euro

Un bărbat din comuna Șerbăuți, județul Suceava, a trăit un coșmar după ce a constatat că a fost victima unei escrocherii online de 11.400 de euro. Suceveanul, în vârstă de 48 de ani, a încercat să cumpere o autorulotă de pe o pagină falsă de Facebook, doar pentru a descoperi că banii săi au fost furați de escroci. Acest incident tragic subliniază riscurile tranzacțiilor online și importanța vigilenței în astfel de situații.

Cum a început totul

Bărbatul căuta să achiziționeze o autorulotă pentru a călători împreună cu familia sa în Europa. În căutările sale pe rețelele de socializare, a descoperit o pagină de Facebook care părea să fie administrată de o firmă europeană specializată în vânzarea de vehicule recreaționale. Pagina părea autentică, având numeroase fotografii și descrieri detaliate ale produselor, ceea ce l-a convins pe bărbat să contacteze vânzătorul prin intermediul Messenger pentru a afla mai multe detalii.

După discuții inițiale, vânzătorul i-a cerut bărbatului să transfere o sumă de 1.500 de euro într-un cont indicat de către escroci, pentru a confirma cererea sa de cumpărare. Bărbatul a făcut acest lucru fără să bănuiască nimic neobișnuit. Cu toate acestea, suma cerută a crescut rapid, ajungând la 11.400 de euro, sub pretextul că acești bani reprezintă o parte din prețul autorulotei și alte taxe administrative.

Reacția autorităților și consecințele

Polițiștii din Suceava au demarat o anchetă penală pentru înșelăciune și au deschis un dosar pentru a investiga și identifica persoanele implicate în această fraudă. Cu toate acestea, recuperarea banilor pare improbabilă, având în vedere complexitatea și anonimatul tranzacțiilor online.

Experiența acestui sucevean servește ca un avertisment puternic despre pericolele tranzacțiilor online. Oamenii trebuie să fie extrem de atenți și să verifice în detaliu orice ofertă înainte de a efectua plăți, mai ales atunci când sumele implicate sunt semnificative. Este esențial să se utilizeze doar platforme și surse de încredere pentru achizițiile online și să se evite transferurile directe de bani către conturi necunoscute.

Cum să te protejezi împotriva escrocheriilor online

Pentru a evita să deveniți victima unor astfel de escrocherii, iată câteva sfaturi utile:

  1. Verificați autenticitatea paginilor de vânzare: Căutați recenzii și feedback-uri despre vânzător. Verificați dacă pagina are un istoric clar și legitim.
  2. Evitați transferurile directe de bani: Utilizați metode de plată sigure, care oferă protecție cumpărătorilor, cum ar fi cardurile de credit sau platformele de plată securizate.
  3. Fiți sceptici în privința ofertelor prea bune pentru a fi adevărate: Dacă prețul este mult sub cel al pieței, ar putea fi o capcană.
  4. Consultați surse de încredere: Înainte de a face o achiziție majoră, consultați prieteni, familie sau experți pentru a obține o opinie obiectivă.
  5. Verificați datele de contact: Asigurați-vă că firma are un număr de telefon și o adresă fizică verificate. Sunați și verificați autenticitatea acestora.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: