Redactia.ro
Home » Știri » Trei milioane de români vor primi bani în plus, după o nouă recalculare a pensiilor. Ce a transmis șeful Casei Naționale de Pensii Publice

Trei milioane de români vor primi bani în plus, după o nouă recalculare a pensiilor. Ce a transmis șeful Casei Naționale de Pensii Publice

Când poți ieși la pensie anticipat și ce acte îți trebuie? Tot ce trebuie să știi în 2024

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a adus o veste importantă pentru milioanele de pensionari din România: o categorie specifică de cetățeni va fi supusă la două recalculări ale veniturilor în acest an. Această decizie vine în contextul unei serii de modificări și ajustări legislative în ceea ce privește sistemul de pensii din țară. Iată mai jos detaliile privind aceste recalculări și impactul lor asupra populației.

Trei milioane de români vor primii bani în plus

Conform declarațiilor lui Daniel Baciu, peste trei milioane de români vor beneficia de creșteri ale veniturilor lor ca urmare a noilor recalculări ale pensiilor. Această măsură vine ca un sprijin binevenit pentru pensionarii care se confruntă cu dificultăți financiare și cu costuri tot mai mari ale traiului.

La data de 1 ianuarie 2024, pensiile românilor au fost majorate cu o medie de 13,8%, în concordanță cu rata inflației. Această creștere a adus un ușor suflu de alinare pentru mulți pensionari. Cu toate acestea, guvernul pregătește încă o creștere semnificativă, ce va avea loc începând cu 1 septembrie 2024. Introducerea sporurilor cu caracter nepermanent, cum ar fi al 13-lea salariu, în calculul pensiilor va genera o nouă recalculare a veniturilor, oferind un suport financiar suplimentar pentru cei în nevoie.

”Noi urmărim prin această lege, cu noua formulă de calcul, pentru că acel număr de puncte care este același pentru toți, recalculat strict pe contributivitate, se înmulțește cu o valoare fixă, valoarea punctului de referință, rezultând aceleași pensii. Practic la același număr de puncte avem aceeași pensie. La contributivitatea egală va trebui să avem pensii egale în plată.

Faptul că unii au beneficiat de niște condiții mai favorabile și au un cuantum al pensiilor mai mare, efectiv când aplicăm această formulă de calcul este posibil ca acest cuantum să fie mai mic decât cuantumul în plată. Dar nu este nicio problemă, pentru că în urma acestei recalculări nicio pensie nu va scădea. Am pus foarte clar o prevedere ca oamenii să nu sufere și să rămână în continuare cu pensia cea mai avantajoasă în plată.”, a declarat Daniel Baciu.

Planuri pentru viitor: Recalculările și implicațiile lor

Guvernul României urmărește să introducă sporurile cu caracter nepermanent în calculul pensiilor, pentru a asigura un sistem de pensii mai echitabil și mai adaptat la nevoile actuale ale populației. Această schimbare va implica o recalculare a veniturilor pentru cei vizați, proces care va fi implementat pe parcursul a șase luni, începând cu data de 1 septembrie. Acest demers este unul esențial pentru a asigura că pensionarii primesc beneficiile pe care le merită și că sunt protejați împotriva impactului negativ al inflației și al altor factori economici.

”Noi îi spunem a doua recalculare, care se va face numai pentru persoanele care au avut astfel de sporuri, pentru acele sporuri se va beneficia de o altă creștere opțională, în raport cu valoarea lor, dar și cu nivelul de contribuție plătit.”, a adăugat șeful Casei Naționale de Pensii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: