Redactia.ro
Home » Știri » Trupele rusești au ajuns la Cernobîl. Atacurile au loc în apropierea centralei nucleare

Trupele rusești au ajuns la Cernobîl. Atacurile au loc în apropierea centralei nucleare

Atacul trupelor rusești asupra Ucrainei continuă, joi, 24 februarie, atât pe plan terestru, cât și aerian. După ce mai multe zone importante au fost bombardate, oficialii ucraineni au confirmat că invazia se apropie de Cernobîl. După cum a transmis președintele Volodimir Zelenski, atacurile ar avea loc în apropierea centralei nucleare.

Trupele rusești au ajuns la Cernobîl. Atacurile au loc în apropierea centralei nucleare

Vladimir Putin a ordonat joi, 24 februarie, începutul atacului asupra Ucrainei. Încă de la primele ore ale dimineții, „operațiunea militară specială”, după cum a numit-o președintele, a început. Au fost atacate direct mai multe orașe și puncte cheie din Ucraina, printre care se numără și Harkiv, Dnipro, Mariupol, Kiev și Odesa.

Deși președintele rus a clarificat că acțiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei este menită să dezarmeze țara, întrucât apropierea de NATO este considerată un pericol pentru poporul său, oficialii americani sunt de altă părere. Având în vedere că atacurile s-au manifestat atât de plan terestru, cât și aerian, iar mai multe zone importante au fost bombardate, printre care se numără și aeroporturi, intențiile lui pare că ar fi altele.

Mai exact,  Putin ar urmări „decapitarea” puterii de la Kiev şi instalarea unui regim favorabil Moscovei, după cum a afirmat joi un oficial american sub rezerva anonimatului, potrivit AFP.

După aceste declarații, președintele Volodimir Zlenski a dezvăluit că trupele rusești au ajuns la Cernobîl. Această acțiune militară confirmă acuzațiile reprezentanților SUA,  iar șeful de stat ucrainean spune că atacul ar fi o declarație de război împotriva întregii Europe.

„Forţele de ocupaţie ruse încearcă să pună mâna pe Cernobîl. Apărătorii noştri îşi dau viaţa pentru ca tragedia din 1986 să nu se repete. Aceasta este o declaraţie de război împotriva întregii Europe”, a transmis Volodimir Zelenski, joi, pe Twitter.

„Trupele ocupantului au intrat dinspre Belarus în zona centralei de la Cernobîl. Membrii Gărzii naţionale care protejează depozitul opun o rezistenţă îndârjită”, a mai scris pe Telegram Anton Gheraşcenko, consilier în Ministerul de Interne ucrainean.

De ce este importantă zona Cernobîl pentru Ucraina

Pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat, fiind cea mai mare tragedie nucleară din istoria umanității. Conform datelor oficiale, nivelul de radiații a fost de 400 de ori mai mare decât cele de la Hiroshima.

Chiar dacă în prezent zona nu este locuită, reprezintă un punct strategic deosebit de important pentru ruși. Fiind una dintre cele mai scurte rute de la Belarus către Kiev, ar permite ca trupele ruse și belaruse să pătrundă cu ușurință spre capitala Ucrainei, în cazul unei posibile invazii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: