Redactia.ro
Home » Știri » Turcia a blocat negocierile de aderare a Finlandei și Suediei la NATO. Erdogan cere măsuri împotriva terorismului

Turcia a blocat negocierile de aderare a Finlandei și Suediei la NATO. Erdogan cere măsuri împotriva terorismului

Turcia a blocat negocierile de aderare a Finlandei și Suediei la NATO

Turcia a blocat negocierile de aderare a Finlandei și Suediei la NATO. Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei nu vrea să permite Finlandei și Suediei să meargă mai departe cu procedura de aderare la Alianța Nord-Atlantică. Acesta a blocat miercuri discuțiile de aderare după ce acestea au depus cererile oficiale în acest sens.

Turcia a blocat negocierile de aderare a Finlandei și Suediei la NATO. Erdogan cere măsuri împotriva terorismului

O sursă din cadrul NATO a declarat pentru DPA că oficialii aliantei intentionau să discute miercuri despre cererile depuse de ambasadorii Finlandei și SUediei pentru intrarea statelor lor în NATO. Cu toate astea, negocierile au fost amânate din cauza poziției Turciei. Această amânare pune sub semnul întrebării planurile de acceptare rapidă a celor două țări nordice în alianță. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a anunțat, sâmbătă, că țara sa așteaptă măsuri concrete din partea Suediei cu privire la terorism. De asemenea, liderul de la Ankara a precizat că ar trebui ridicat embargoul asupra exporturilor de arme impus Turciei după incursiunea sa în Siria în 2019.

Președintele Erdogan a discutat sâmbătă cu premierul Suediei, Magdalena Andersson, și a transmis Turciei că așteaptă pași concreți în ceea ce privește preocupările sale legate de organizațiile teroriste. În cadrul unei convorbiri telefonice, Erdogan a spus că ar trebui să fie ridicat embargoul asupra exporturilor de arme impus Turciei după incursiunea sa în Siria în 2019.

Finlanda și Suedia au depus miercuri cererea oficială de aderare la NATO, după ce Rusia a invadata Ucraina. Turcia a luat prin surprindere aliații NATO prin obiecțiile sale față de aderarea celor două țări, dar liderii occidentali și-au exprimat încrederea că obiecțiile Ankarei nu vor fi un obstacol în calea procesului de aderare la NATO. Ankara susține că Suedia și Finlanda adăpostesc persoane legate de gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan și adepți ai lui Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a orchestrat o tentativă de lovitură de stat în 2016. „Noi le-am spus liderilor NATO că vom spune ‘nu’ cererilor Finlandei şi Suediei. Şi aceasta continuă să fie poziţia noastră”, a precizat Recep Tayyip Erdogan ȋn urmă cu câteva zile.

Ambasadorii NATO s-au întâlnit miercuri pentru a deschide discuțiile oficial despre aderarea la NATO în aceeași zi în care cele două țări europene și-au depus candidatura, dar opoziția fermă a Turciei a împiedicat votul.

Ankara ar dori să ajungă la o înțelegere

Un oficial turc a declarat că Turcia nu exclude complet perspectiva acceptării Suediei și Finlandei. Declarațiile sale sunt mult mai nuanțate decât cele ale președintelui turc Recep Erdogan care a refuzat orice discuție despre aderarea Finlandei și a Suediei la NATO.„Nu spunem că nu pot fi membre NATO. Dar trebuie să fim pe aceeași lungime de undă, pe aceeași pagină, cu privire la amenințarea cu care ne confruntăm. Vrem să ajungem la o înțelegere (…) cu cât putem ajunge mai rapid la o înțelegere, cu atât mai rapid pot începe discuțiile despre aderare”, a declarat el pentru FT.

Toate cele 30 de țări membre ale NATO trebuie să ratifice cererile de aderare ale Suediei și Finlandei dar procesul poate începe doar după ce alianța emite un protocol de accedere și le invită în mod oficial pe acestea să se alăture organizației.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: