Redactia.ro
Home » Știri » Ucraina vrea să înapoieze moaștele Sfintei Teodora la schimb cu rămășițele unor eroi naționali. Sfânta este în Ucraina de mai bine de 30 de ani

Ucraina vrea să înapoieze moaștele Sfintei Teodora la schimb cu rămășițele unor eroi naționali. Sfânta este în Ucraina de mai bine de 30 de ani

repatriere moaste

Veste importantă pentru credincioșii ortodocși din România! Ucraina și-a exprimat interesul de a oferi moaștele Sfintei Teodora de la Sihla românilor în schimbul rămășițelor unor eroi naționali.

Moaștele Sfintei Teodora de la Sihla ar putea ajunge în România

Conform unei declarații comune eliberate în urma întâlnirii dintre guvernele Ucrainei și României, care a avut loc miercuri la Kiev, există posibilitatea ca moaștele Sfintei Teodora de la Sihla să fie transferate în custodia românilor, potrivit informațiilor furnizate de Agenția Basilica a Patriarhiei Române.

În această declarație, se subliniază că cei doi premieri au evidențiat „importanța eforturilor legate de organizarea căutării moaștelor Sfintei Teodora în Ucraina și a mormintelor hatmanilor Pylyp Orlyk și Ivan Mazepa din România”.

Pentru obținerea acestor moaște au mai fost făcute demersuri și în anul 1992, la canonizarea Cuvioasei Teodora, însă eforturile nu s-au concretizat într-un succes. Cei doi eroi naționali ai Ucrainei pentru ale căror rămășițe ar putea fi oferite la schimb moaștele Sfintei Teodora sunt Ivan Mazepa și Pylyp Orlyk, informează Agenția Basilica a Patriarhiei Române.

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, sărbătorită pe 7 august, a viețuit în timpul domniei lui Vasile Lupu și reprezintă prima româncă canonizată ca sfântă.

După înălțarea sa la Domnul, trupul ei a rămas în peștera unde și-a dedicat mare parte din viață în rugăciune și ascetism. Cu toate acestea, în timpul ocupației rusești asupra Principatelor Române, rămășițele sale au fost transferate la complexul mănăstiresc Lavra Pecerska din Kiev.

Cine au fost Ivan Mazepa și Pylyp Orlyk

Ivan Mazepa a îndeplinit funcția de hatman al cazacilor zaporojeni în Ucraina în intervalul de timp 1687-1709 și a fost recunoscut ca un erou național în Ucraina. El a fost un critic vehement al rușilor și este considerat figura-cheie în promovarea ideii independenței ucrainenilor.

Deși a fost înmormântat inițial în Biserica Sfântul Gheorghe din orașul Galați, mormântul său a fost distrus odată cu demolarea bisericii în 1962. Cât despre al doilea erou național al Ucrainei, Pylyp Orlyk a fost un cazac legendar, membru senior al Cancelariei militare generale a hatmanului Ivan Mazepa, decedat în 1742 la Iași.

Sursă foto Antena 3

 

 

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: