Redactia.ro
Home » Știri » UE interzice centralele termice de apartament! Sunt vizate și apartamentele unde instalațiile sunt deja montate

UE interzice centralele termice de apartament! Sunt vizate și apartamentele unde instalațiile sunt deja montate

UE interzice centralele termice de apartament!

Uniunea Europeană (UE) a făcut un pas semnificativ către combaterea schimbărilor climatice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin interzicerea centralelor termice pe bază de gaz natural începând cu anul 2040. Parlamentul European și Consiliul Europei au ajuns la un acord istoric privind eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire în clădirile de pe teritoriul UE.

Măsuri pentru reducerea consumului de energie și al emisiilor

Potrivit comunicatului emis de Comisia Europeană pe 7 decembrie 2023, acordul provizoriu prevede că statele membre trebuie să stabilească măsuri specifice pentru eliminarea treptată a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Aceasta include și clădirile unde astfel de instalații sunt deja montate, iar actualii utilizatori de centrale termice pe gaz natural vor fi obligați să renunțe la acestea până la data menționată.

Datele furnizate de European Academies Science Advisory Council arată că 65 de milioane de locuințe din Uniunea Europeană folosesc în prezent centrale termice alimentate cu gaze naturale, cu aproximativ 3 milioane în România. Germania se află în fruntea listei, cu 20 de milioane de locuințe echipate cu astfel de centrale termice.

Intenția UE este să înlocuiască centralele termice pe bază de gaze naturale cu surse de energie nepoluante pentru încălzire. Din 1 ianuarie 2030, se impune ca toate clădirile rezidențiale noi să aibă emisii zero, adică să nu utilizeze gaze naturale pentru încălzire.

„Potrivit datelor furnizate de European Academies Science Advisory Council, 65 de milioane de locuințe din Uniunea Europeană sunt încălzite în prezent cu centrale termice alimentate cu gaze naturale, dintre care circa 3 milioane sunt în România. Cea mai “bogată” țară la acest capitol este, de departe, Germania, acolo unde există 20 de milioane de locuințe cu centrale termice cu gaze naturale”, conform unei analize de pe site-ul Patrupereti.ro.

Directive pentru renovări și eficiență energetică

Directiva UE care interzice centralele termice pe gaz natural vine însoțită de un capitol care promovează un „val de renovări”. Statele membre sunt obligate să elaboreze planuri naționale de renovare și să introducă „pașapoarte de renovare”, stabilind reguli unitare la nivelul țării.

Cu toate acestea, rămâne o întrebare cu privire la finanțarea acestor renovări. Directiva sugerează că fondurile vor veni de la stat sau de la Uniunea Europeană, cu măsuri de finanțare pentru persoanele vulnerabile și clădirile cu cea mai slabă performanță energetică.

Cu toate că acordul provizoriu a fost salutat de Comisia Europeană, acesta trebuie să fie adoptat oficial de Parlamentul European și Consiliu. După finalizarea acestui proces, noua legislație va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare. Astfel, se deschide calea pentru o tranziție semnificativă către eficiență energetică sporită și reducerea amprentei de carbon în clădirile din Uniunea Europeană.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: