Redactia.ro
Home » Știri » ULTIMĂ ORĂ: S-a stins o mare legendă a țării! Dumnezeu să-l odihnească

ULTIMĂ ORĂ: S-a stins o mare legendă a țării! Dumnezeu să-l odihnească

A murit un celebru membru al PSD! Scena politică românească este în doliu

Ion Vianu, scriitor și medic psihiatru, s-a stins din viață la vârsta de 90 de ani în Morges, Elveția. Vestea tristă a fost adusă publicului de fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, prin intermediul unei postări pe Facebook în care a menționat data nașterii și a decesului lui Ion Vianu: „Ion Vianu/ 15.04.1934, București (România) – 20.06.2024, Morges (Elveția)”.

S-a stins o mare legendă

Personalități marcante din mediul cultural și academic românesc, precum politologul Vladimir Tismăneanu, au exprimat profundul lor regret pentru pierderea lui Ion Vianu. Tismăneanu l-a descris pe acesta ca pe un luptător pentru drepturile omului și un critic al abuzurilor politice în domeniul psihiatriei.

Fiul criticului literar Tudor Vianu s-a stins la 90 de ani

Ion Vianu s-a născut la București pe 15 aprilie 1934, într-o familie cu tradiții intelectuale remarcabile, fiind fiul criticului literar Tudor Vianu. A studiat filologie clasică și medicină și și-a desfășurat cariera în principal la Clinica universitară de psihiatrie a Spitalului „Obregia” din București, unde a fost și cadru didactic. În 1977, a emigrat în Elveția în semn de protest față de folosirea psihiatriei în scopuri politice.

În Elveția, Ion Vianu și-a continuat activitatea ca medic psihiatru în mediul privat și a devenit cunoscut pe plan internațional pentru apărarea drepturilor omului în psihiatrie. A publicat numeroase articole și studii despre istoria și filosofia psihiatriei, contribuind semnificativ la înțelegerea acestui domeniu.

Ca eseist și scriitor, Ion Vianu a debutat cu lucrarea „Stil și Persoană” în 1975 și a continuat să publice numeroase volume, printre care „Paramnezii”, „Caietele lui Ozias”, și „Vasiliu, foi volante”, toate parte din ciclul de romane „Arhiva Durerii și a Mâniei”. A fost și coautor al volumului „De ce m-am întors în România”, unde și-a împărtășit povestea revenirii sale în țară, alături de alți români celebri.

Ion Vianu a fost distins cu mai multe premii literare, printre care Premiul Cartea anului 2010 pentru volumul „Amor intellectualis” și Premiul „Romulus Rusan” pentru cartea „Investigații mateine. Amintiri” în 2022.

Cu moartea sa, lumea culturală românească pierde nu doar un eminent scriitor și medic, ci și un apărător dedicat al demnității umane și al libertății în exprimarea gândurilor și opiniilor.

Sursa foto: Agerpres

Cine a fost tatăl lui Ion Vianu

Tudor Vianu (27 decembrie 1897 – 21 mai 1964) a fost un eminent critic literar român, născut în Giurgiu, într-o familie de intelectuali. Educarea sa a fost influențată de tatăl său, medic, și de mama sa, cu o sensibilitate poetică și muzicală. A studiat Drept și Filozofie la București, obținând licențe în ambele domenii și specializându-se în filozofie în Austria și Germania, unde și-a susținut teza de doctorat în 1923 pe tema „Problema valorii în poezia lui Schiller”.

Cariera sa universitară a început în 1924 și a fost completată de funcții importante precum director al Teatrului Național, ambasador la Belgrad și director general al Bibliotecii Academiei. A devenit membru al Academiei Române în 1955. Activitatea sa critică s-a concentrat pe literatura română și universală, remarcându-se prin studiile sale ample asupra lui Eminescu, Maiorescu, precum și a altor mari scriitori români.

Opera sa, vastă și profundă, cuprinde numeroase lucrări fundamentale în estetică, stilistică și literatură comparată. Tudor Vianu a fost apreciat pentru capacitatea sa de a articula teoria artei și de a dezvolta noi direcții în analiza literară. Prin contribuțiile sale, a reușit să redefinească înțelegerea și evaluarea operei literare românești și internaționale.

Pe lângă activitatea sa academică, Tudor Vianu s-a remarcat și ca traducător din literatura universală, cu lucrări notabile dedicatelor lui Shakespeare și Goethe.

Astfel, Tudor Vianu a fost și rămâne unul dintre cei mai de seamă critici literari ai literaturii române, cu o influență durabilă în cultura și gândirea românească.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: