Redactia.ro
Home » Știri » Un fost ofițer din Armata Britanică a fost condamnat la 13 ani de închisoare în România pentru folosirea unor ierburi pishoactive

Un fost ofițer din Armata Britanică a fost condamnat la 13 ani de închisoare în România pentru folosirea unor ierburi pishoactive

thomas lishman

Thomas Lishman, un fost ofițer care a lucrat timp de un deceniu în Armata Britanică, este acum condamnat la 13 ani de închisoare. El organizase o ceremonie unde a fost consumată ayahuasca, un amestec de ierburi halucinogene folosit în ritualurile amazoniene. La ceremonie au participat figuri influente din spațiul românesc, printre care și fostul șef al Departamentului de Informaţii si Protecţie Internă (DIPI), Gelu Oltean.

Ce presupune un ritual Ayahuasca

Ceremoniile Ayahuasca sunt legale în țările Sud-Americane, unde au fost prezente mii de ani în culturile indigene. În amestecul ayahuasca există rădăcini de plante care se infuzează în apă. Există zvonuri că ritualurile, care uneori durează nopți întregi, au un efect pozitiv pentru sănătatea mintală a celor care suferă de stres post-traumatic.

Totuși, în ultimii ani au existat cazuri de decese asociate consumului de ierburi care stau la baza ceremoniei, ceea ce a scăzut popularitatea amestecului cunoscut și ca „molecula spiritului”. Unii șamani au profitat de vulnerabilitatea celor prezenți la ceremonii și i-au abuzat. Amestecul este ilegal în Regatul Unit.

Cum a fost prins Lishman

Britanicul de 58 de ani se familiarizase cu tradițiile șamanice după ce și-a încheiat cariera militară. Pe 15 decembrie 2019, el împreună cu Gelu Olteanu și Vanessa Youness, fondatoarea unei clinici de welleness de lângă București, au fost arestați într-un dosar de trafic de droguri instrumentat de DIICOT Brașov. Ulterori au fost duși în judecată.

În acea noapte, forțele de ordine au descins la reședința din județul Dâmbovița unde Lishman conducea ceremonia. Participanții stăteau așezați în cerc, consumând ayahuasca și meditând. Unii dintre ei au fost duși la spital pentru prelevarea de probe.

Fapta pentru care a fost condamnat

Britanicul s-a apărat spunând că nu știa că amestecul este ilegal. Gelu Oltean, care a fost demis în 2014 din funția sa de la DIPI pentru fapte de corupție, a primit aceeași condamnare. Olteanu a pretins că ayahuasca a dus la „renașterea” lui. El s-ar fi lăsat de consumul de țigări și alcool, ar fi devenit vegetarian și nu ar mai fi avut probleme cu hipertensiunea.

Cei trei au fost acuzați pentru traficarea substanței psihedelice DMT, un conținut natural din ayahuasca. Acuzații sunt susținuți de Fundația de Apărare Ayahuasca, un grup care dă sprijin legal celor condamnați pentru fapte asociate consumului de plante medicinale.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: