Redactia.ro
Home » Știri » Un hoț a intrat în casa unei femei și i-a spălat hainele, i-a făcut curat și i-a gătit. Mesajul lăsat de bărbat a lăsat-o fără replică pe proprietară

Un hoț a intrat în casa unei femei și i-a spălat hainele, i-a făcut curat și i-a gătit. Mesajul lăsat de bărbat a lăsat-o fără replică pe proprietară

Hoț. Foto: Pixabay

Un caz neobișnuit de tâlhărie a stârnit uimire și teamă în Monmouthshire, Țara Galilor, când o femeie s-a întors acasă și a descoperit că locuința sa fusese spartă, dar într-un mod cu totul diferit față de cum te-ai aștepta. Damian Wojnilowicz, un bărbat de 36 de ani, a intrat în casa femeii și, în loc să fure bunuri valoroase sau să provoace pagube, acesta s-a ocupat de treburile casnice: i-a întins rufele, i-a pus cumpărăturile la loc și chiar i-a gătit. În ciuda acestor acțiuni aparent benevolente, experiența a lăsat victima într-o stare de profundă teamă și nesiguranță, neștiind cum să interpreteze aceste gesturi neașteptate din partea unui străin.

Un bilet bizar și o serie de gesturi neobișnuite

Cazul a avut loc pe 16 iulie, iar Wojnilowicz a fost ulterior condamnat la 22 de luni de închisoare de către Cardiff Crown Court pentru comiterea spargerii neobișnuite. BBC a relatat acest caz, care a captat rapid atenția publicului datorită modului atipic în care hoțul a acționat.

Când femeia s-a întors acasă după o zi de muncă, a descoperit că obiectele din locuința sa fuseseră mutate, unele dintre ele fiind lăsate în grădină, iar coșul de reciclare fusese golit. Însă, cel mai șocant a fost faptul că hoțul i-a lăsat un bilet cu un mesaj criptic: „Nu-ți face griji, fii fericită, mănâncă și scărpină-te”. Acest mesaj aparent lipsit de sens a accentuat teama femeii, care s-a întrebat dacă este vorba despre o persoană care o cunoștea sau dacă acțiunile sale ar putea degenera într-un comportament de hărțuire.

Pe lângă acest bilet bizar, femeia a constatat că Wojnilowicz făcuse și alte gesturi neașteptate în timpul șederii sale neinvitate în locuință. Hrănitoarele pentru păsări din curte fuseseră reumplute, iar ghivecele cu flori fuseseră mutate în alte locuri. În interiorul casei, lucrurile deveniseră și mai stranii: o pereche de pantofi noi fusese scoasă din ambalaj, iar ambalajul fusese pus în coșul de reciclare. Femeia a descoperit că din alimentele sale fusese preparată o masă, iar ustensilele de bucătărie folosite pentru a găti fuseseră aruncate, fiind înlocuite cu unele noi din punga de cumpărături.

Mai mult, hoțul chiar a rearanjat cumpărăturile în frigider, a curățat podeaua cu un mop și o găleată pe care le lăsase afară și a schimbat capetele periuțelor de dinți din baie. O sticlă de vin fusese băută, iar sticla goală fusese așezată într-un suport, lângă un pahar și un deschizător de sticle. Pe masa din sufragerie, Wojnilowicz a lăsat un bol cu dulciuri, un alt gest inexplicabil care a accentuat confuzia și neliniștea femeii.

Reacția victimei

În declarația sa, femeia a povestit că după ce a descoperit toate aceste lucruri, nu s-a mai simțit în siguranță în propria sa casă. A fost cuprinsă de o stare de anxietate pe care nu o mai cunoscuse până atunci și nu a mai avut curajul să rămână singură acolo. Frica de necunoscut și incertitudinea cu privire la identitatea hoțului au făcut-o să se întrebe dacă nu cumva era vorba despre o persoană care o cunoștea și care poate ar fi urmat să o hărțuiască. „Eram prea speriată să rămân în propria mea casă și am rămas la un prieten”, a declarat ea.

Vecinii femeii au fost și ei martori la câteva dintre acțiunile ciudate ale hoțului. Unul dintre ei a declarat că l-a văzut întinzând rufele în curtea victimei, un detaliu care adâncește caracterul inexplicabil al comportamentului acestuia.

A doua spargere și arestarea

La scurt timp după acest incident, Wojnilowicz a comis o a doua spargere, pe 29 iulie, de data aceasta la o altă locuință. De această dată, proprietarul casei a primit o alertă CCTV pe telefonul său, care l-a arătat pe Wojnilowicz mergând pe aleea casei sale. Infractorul a intrat apoi în proprietate și a folosit dușul dintr-o casă de vară, unde și-a spălat hainele și a consumat din alimentele și băuturile găsite acolo. În plus, a folosit cada cu hidromasaj din casă, lăsând-o murdară după ce a plecat.

Proprietarul a cerut ginerelui său să meargă la casă pentru a verifica situația, iar când acesta a ajuns, l-a găsit pe Wojnilowicz într-o stare vizibil euforică, ținând un pahar de băutură în mână. Ginerelui i-a cerut să plece, iar Wojnilowicz a respectat cererea, însă ulterior a fost arestat de poliție. ADN-ul său a fost găsit pe amprentele lăsate la prima proprietate jefuită, ceea ce a confirmat implicarea sa în ambele infracțiuni.

Condamnarea și contextul social

În urma procesului, Damian Wojnilowicz, fără un domiciliu stabil, a pledat vinovat la două capete de acuzare de tâlhărie. Cardiff Crown Court l-a condamnat la 22 de luni de închisoare pentru spargerile comise.

Avocata sa, Tabitha Walker, a explicat că Wojnilowicz era fără adăpost în momentul comiterii infracțiunilor și trecea printr-o perioadă dificilă din punct de vedere personal. Ea a subliniat că acesta și-a cerut scuze victimelor pentru suferința și disconfortul cauzat și a încercat să prezinte în fața instanței un context umanitar al acțiunilor sale. Totuși, instanța a considerat că faptele sale, chiar dacă nu au fost însoțite de violență sau pagube materiale semnificative, au provocat o suferință emoțională profundă victimelor, în special prin caracterul neobișnuit și imprevizibil al acțiunilor sale.

Wojnilowicz avea deja un istoric infracțional, având la activ patru condamnări anterioare pentru infracțiuni precum agresiune comună, infracțiuni de ordine publică și refuzul de a se preda autorităților. Acest palmares infracțional a cântărit în decizia instanței de a-l condamna la închisoare.

Impactul asupra victimelor și reacțiile publicului

Deși Wojnilowicz nu a provocat pagube materiale semnificative, impactul emoțional asupra victimelor sale a fost profund. Sentimentul de nesiguranță și invadare a spațiului personal a fost descris de victime ca fiind greu de suportat. Femeia din primul caz a subliniat cât de vulnerabilă s-a simțit după spargere și cum teama de a fi ținta unei hărțuiri a făcut-o să părăsească locuința sa și să locuiască temporar la un prieten.

Publicul a fost intrigat de natura neobișnuită a acestor spargeri, iar discuțiile online și în media au variat de la uimire și curiozitate la compasiune pentru victime. Deși acțiunile lui Wojnilowicz nu s-au încadrat în tiparul clasic al unei spargeri violente, ele au scos în evidență cât de profund poate fi afectat cineva atunci când intimitatea sa este încălcată, chiar și în absența violenței sau a furtului de obiecte de valoare.

În cele din urmă, acest caz a demonstrat că impactul unei infracțiuni nu se măsoară doar în pagube materiale, ci și în efectele psihologice și emoționale pe care le lasă în urma sa.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: