Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Un „Leonardo da Vinci al viorilor” din 1736 va fi scos la licitație: „Ajunge până la 10 milioane de euro”

Un „Leonardo da Vinci al viorilor” din 1736 va fi scos la licitație: „Ajunge până la 10 milioane de euro”

O vioară rară din 1736 a lutierului italian Guarneri del Gesu este expusă în timpul unei avanpremiere media la casa de licitații Aguttes.

Vioara are aproape trei secole

Un instrument vechi de aproape trei secole, lăudat ca fiind un Leonardo da Vinci al viorilor, „ar putea ajunge până la 10 milioane de euro” (10,6 milioane de dolari) atunci când va fi scos la licitație luna viitoare, a declarat casa franceză care supervizează vânzarea, potrivit CNN.

Fabricată în 1736 de veneratul lutier italian Giuseppe Guarneri, vioara este deținută de virtuozul Regis Pasquier, iar sunetul său a onorat săli de concert din întreaga lume.

„Există multe viori, dar aceasta este ca și cum ai vinde un Rembrandt, un Goya sau chiar un tablou de Leonardo da Vinci”, a declarat Sophie Perrine de la casa de licitații Aguttes de lângă Paris.

Instrumentul realizat de Guarneri

Instrumentul cu spate de arțar este unul dintre cele aproximativ 150 de instrumente realizate de Guarneri, a cărui calitate și longevitate rivalizează cu cea a lui Antonio Stradivari, dar care a fost mult mai puțin prolific decât compatriotul și contemporanul său.

Chitara albastră a lui Kurt Cobain din videoclipul „Smells Like Teen Spirit” al trupei Nirvana va fi vândută tot la licitație.

Realizată la apogeul carierei lui Guarneri, aceasta a fost cumpărată în urmă cu peste 20 de ani de Pasquier, care a susținut un concert cu ea a doua zi fără ca măcar să exerseze la ea, a declarat Perrine. „Pentru el, acest instrument era perfect”.

De atunci, a cântat pe el în locuri prestigioase, inclusiv la Carnegie Hall din New York și la Opera Garnier din Paris.

Prețul de bază este estimat la 4 până la 4,5 milioane de euro

Vioara va fi scoasă la licitație pe 3 iunie, după o vizionare de trei zile. Prețul său de bază este estimat la 4 până la 4,5 milioane de euro, dar Perrine a spus că s-ar putea vinde cu până la 10 milioane de euro.

„Este deopotrivă ceva foarte vechi, dar și foarte actual și viu”, a spus ea. „Iar acest lucru mic va continua să le permită oamenilor să îi audă sunetul excepțional pentru anii care vor urma”.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: