Redactia.ro
Home » Știri » Un nou cutremur a avut loc! Oamenii au fugit din case și au alergat panicați pe străzi

Un nou cutremur a avut loc! Oamenii au fugit din case și au alergat panicați pe străzi

cutremur

Un cutremur de proporții a avut loc în după-amiaza zilei de joi, 9 martie, într-o regiune din centrul Italiei, în apropiere de orașul Perugia. Ce magnitudine a avut. Locuitorii s-au panicat și mulți dintre ei au început să alerge dezorientați pe străzi.

Cutremur de proporții în Italia

Un raport inițial al Centrului Seismologic European Mediteranean a anunțat că a fost vorba despre un cutremur cu magnitudinea 5, însă autoritățile italiene au estimat că acesta a avut magnitudinea de 4,4 grade pe scara Richter. Epicentrul a fost situat în orașul Umbertide, la nord-est de Perugia. Potrivit primarului, localnicii s-au panicat, și-au părăsit locuințele, iar mulți dintre ei au început să alerge dezorientați pe străzi.

Toate clădirile, inclusiv școlile și spitalele au fost verificate de către experți pentru a verifica dacă au fost efectate de seism, însă din fericire nu s-au înregistrat pagube umane sau materiale.

Ce să nu faci în caz de cutremur

Desigur, atunci când are loc un seism puternic, primul instinct al multora dintre noi este să ne panicăm. Însă, acest lucru este puțin recomandat, conform specialiștilor. Nu ne ajută deloc să gândim rațional și nu vom putea lua deciziile corect într-o situație-limită.

„Frica este contagioasă și știm că poate provoca reacții care nu sunt bune. Sfatul meu este să nu lăsăm frica să preia controlul, pentru că o astfel de stare ne poate împiedica să acționăm, ne blochează, clar ne poate afecta discernământul. Este cunoscut faptul că una dintre cele mai mari frici ale oamenilor este cea de cutremure. Este de-a dreptul terifiant să trăiești o astfel de experiență, este firesc să avem reacții insolite, însă trebuie să avem stăpânire de sine, să acționăm conștient și prezent.”, a declarat psihologul Mădălina Stanca, de la Cabinetul de Psihologie din cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.

Cum reacționăm în caz de cutremur

Psihologul Mădălina Stanca spune că este complet normal să ne fie frică, dar ar trebui să controlăm tot ce simțim. Cât despre copii, este bine să îi informăm, să le vorbim despre ce înseamnă un cutremur și să le explicăm ce au de făcut când simt că ceva nu este în regulă.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: