Redactia.ro
Home » Știri » Un nou cutremur în România. Unde s-a resimțit seismul

Un nou cutremur în România. Unde s-a resimțit seismul

Un nou cutremur a zguduit România

România a fost zguduită din nou de un cutremur miercuri seara, pe 29 mai 2024, în zona seismică Vrancea. Acesta vine la doar două zile după un alt seism înregistrat în aceeași regiune. Iată detaliile și magnitudinea seismului, conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Unde s-a resimțit cutremurul

Conform datelor INFP, cutremurul s-a produs la ora 22:13, ora locală a României. Seismul a avut o magnitudine de 3.2 pe scara Richter și s-a înregistrat la o adâncime de 144,4 km. Acesta a fost resimțit în apropierea mai multor localități importante, printre care Focșani, Buzău, Sfântu-Gheorghe, Brașov și Ploiești.

„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 49km V de Focsani, 62km N de Buzau, 63km E de Sfantu-Gheorghe, 73km E de Brasov, 91km NE de Ploiesti”, se arată în comunicatul INFP.

Acest cutremur survine la doar două zile după un alt seism înregistrat pe 27 mai 2024, tot în zona seismică Vrancea. Cutremurul de luni, 27 mai, a avut o magnitudine de 3.5 și s-a produs la o adâncime de 140.1 km. Acesta a fost resimțit în localitățile Focșani, Buzău, Sfântu-Gheorghe, Brașov și Ploiești.

Seismele din luna mai 2024

Luna mai a fost marcată de mai multe activități seismice în România, în special în zona Vrancea, cunoscută pentru frecvența și intensitatea cutremurelor. Pe 7 mai 2024, un cutremur cu magnitudinea de 4.1 a fost înregistrat la o adâncime de 119.8 km. Inițial, seismologii au raportat o magnitudine de 4.2 grade pe scara Richter, la o adâncime de 140 km, însă ulterior datele au fost actualizate.

Următorul seism semnificativ din luna mai s-a produs pe 22 mai 2024, având tot o magnitudine de 4.1 și o adâncime de 90.2 km. Acest cutremur a fost resimțit în Focșani, Buzău, Sfântu-Gheorghe, Brașov și Ploiești.

„În ziua de 22 Mai 2024 la ora 12:53:37 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, BUZĂU un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.1, la adâncimea de 90.2 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 55 km V de Focșani, 60 km NV de Buzău, 60 km SE de Sfântu-Gheorghe, 67 km E de Brașov, 83 km NE de Ploiești”, au informat seismologii.

Zona seismică Vrancea este una dintre cele mai active din Europa și necesită o monitorizare constantă datorită potențialului său de a produce cutremure semnificative. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului joacă un rol crucial în supravegherea activității seismice și în furnizarea de informații precise și la timp publicului și autorităților.

Autoritățile locale și naționale sunt în alertă și își intensifică eforturile de pregătire și răspuns în caz de cutremur. În zonele afectate, populația este sfătuită să fie vigilentă și să urmeze recomandările privind măsurile de siguranță în timpul și după un cutremur.

Importanța educației seismice

Educația seismică este esențială pentru a minimiza riscurile și a asigura siguranța cetățenilor. Este crucial ca oamenii să fie informați despre cum să reacționeze în timpul unui cutremur, să aibă pregătite kituri de urgență și să participe la exerciții de simulare organizate de autorități.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului rămâne un pilon esențial în furnizarea de informații precise și în timp util, contribuind la siguranța publicului. Pe măsură ce luna mai se încheie, România continuă să fie vigilentă și pregătită pentru eventualele cutremure viitoare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: