Redactia.ro
Home » Știri » Un nou val de praf saharian lovește România. Specialiștii au făcut anunțul de ultimă oră

Un nou val de praf saharian lovește România. Specialiștii au făcut anunțul de ultimă oră

Un nou val de praf saharian lovește România! Anunțul ANM

Autoritățile din România au emis o avertizare privind sosirea unui nou val de praf saharian care va acoperi țara în acest weekend, însoțit de furtuni și vijelii. Aceasta vine după ce un alt val de praf saharian a lovit recent Europa de Sud-Est, afectând și România.

Avertizare meteorologică pentru 22-24 Iunie

Potrivit unui comunicat de presă, în perioada 22 iunie (sâmbătă) ora 12:00 – 24 iunie (luni) ora 12:00, circulația aerului dinspre sud-vest va aduce o masă de aer încărcată cu particule de praf saharian peste România.

Acest fenomen este așteptat să afecteze sud-estul Europei, inclusiv țara noastră. Depunerile de praf vor fi vizibile în special în zonele și intervalele în care va ploua, creând un peisaj neobișnuit și potențial disconfortant pentru locuitori.

Masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa dinspre vest-nord-vest către est-sud-est, afectând diverse regiuni ale României pe parcursul zilelor de sâmbătă, duminică și luni (22-24 iunie). Praful saharian poate avea efecte negative asupra sănătății, în special pentru persoanele cu probleme respiratorii, și poate contribui la reducerea vizibilității.

Furtuni și vijelii în mai multe regiuni din țară

În paralel cu sosirea prafului saharian, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări de instabilitate atmosferică pentru mai multe regiuni ale țării. În perioada 22 iunie, ora 15:00 – 23 iunie, ora 10:00, regiunile Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și jumătatea de nord a Moldovei vor fi afectate de perioade cu instabilitate atmosferică severă.

Aceasta se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50-70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. Cantitățile de apă pot atinge 15-25 l/mp și, izolat, peste 30-40 l/mp. În Crișana, Maramureș, local în Banat și Transilvania, precum și în nord-vestul Moldovei, se așteaptă vijelii puternice, cu viteze la rafală de 70-90 km/h, grindină de dimensiuni medii și mari, averse torențiale și descărcări electrice.

Vijeliile puternice și grindina pot cauza daune semnificative, afectând infrastructura și bunurile locuitorilor din zonele vizate. De asemenea, intensificările de scurtă durată ale vântului și rafalele puternice pot duce la căderi de copaci și avarii la clădiri și vehicule.

În contextul acestor avertizări, autoritățile recomandă locuitorilor să ia măsuri de precauție pentru a-și proteja sănătatea și bunurile. Este important ca persoanele cu probleme respiratorii să evite expunerea prelungită la aer liber și să utilizeze măști de protecție pentru a reduce inhalarea particulelor de praf. De asemenea, se recomandă evitarea deplasărilor neesențiale în timpul furtunilor și vijeliilor și asigurarea obiectelor care pot fi luate de vânt.

Sosirea unui nou val de praf saharian, însoțit de furtuni și vijelii, aduce provocări semnificative pentru România în acest weekend. Autoritățile și cetățenii trebuie să fie vigilenți și să ia măsurile necesare pentru a minimiza impactul acestor fenomene meteorologice. Protejarea sănătății și siguranței comunității este prioritatea principală în aceste zile dificile.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: