Redactia.ro

Un prânz de duminică s-a transformat în tragedie. Doi membri ai unei familii din Moșna, Iași, au murit după ce au consumat ciuperci sălbatice

GALERIE FOTO (2)

După-amiaza liniștită de 29 iunie 2025 a devenit un coșmar pentru familia Vârnă din comuna Moșna, județul Iași. Victor Vârnă, în vârstă de 48 de ani, a adus acasă ciuperci culese dintr-o zonă împădurită a județului Neamț, crezând că sunt comestibile. La masa de seară, preparatul a fost împărțit cu soția sa, Mihaela (46 de ani), și cu mama lui, Miluța (92 de ani). În doar câteva ore, tot ce trebuia să fie un moment de bucurie în familie s-a transformat într-un episod dramatic.

La scurt timp după cină, cei trei au început să acuze simptome severe: greață, vărsături, amețeli, iar Victor a prezentat și dificultăți respiratorii. Fără să bănuiască gravitatea situației, Mihaela a sunat totuși la 112, cerând ajutor medical. În timpul nopții, Victor a intrat în stop cardio-respirator și, în ciuda manevrelor de resuscitare, a fost declarat decedat. Medicii au remarcat că bărbatul consumase cea mai mare cantitate de ciuperci, expunându-se direct la toxine.

Cei trei membrii ai familiei din Moșna au ajuns la spital

Un echipaj SMURD cu medic ATI a ajuns în mai puțin de 15 minute la domiciliul familiei. Paramedicii au administrat tratament de urgență și au decis transferul rapid la spitale specializate. Miluța, în vârstă de 92 de ani și cu afecțiuni preexistente precum diabetul și un accident vascular ischemic, a fost internată la Spitalul de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu”. Din păcate, organismul ei slăbit nu a rezistat, iar bătrâna s-a stins în cursul nopții. Mihaela a fost transportată la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași; acolo a primit tratament intensiv, fiind monitorizată hepatic și respirator. După câteva zile de terapie, starea ei s-a stabilizat și a fost externată pe 2 iulie, cu recomandări stricte de supraveghere și sprijin psihologic.

„Mecanismul stopului și al decesului suspicionat este un șoc anafilactic și toxic la componentele din ciuperci. Bărbatul decedat le-a cules și a mâncat cantitatea cea mai mare”, a explicat prof. dr. Diana Cimpoeșu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.

Specialiștii în micologie atrag atenția asupra faptului că, pe teritoriul României, cresc spontan peste 500 de specii de ciuperci, dintre care aproximativ 50 pot fi letale. Amanita phalloides, cunoscută drept „buretele viperos”, este responsabilă de majoritatea deceselor cauzate de intoxicații fungice. Toxinele sale afectează rapid ficatul, rinichii și sistemul nervos, iar primele simptome apar adesea la 6–12 ore de la ingerare, când deja organele interne sunt serios compromise. În lipsa tratamentului imediat – care poate include antidot specific, dializă și, în cazuri extreme, transplant hepatic – rata de mortalitate rămâne ridicată.

Statistici naționale privind intoxicațiile

Datele oficiale arată că, în 2024, serviciile de urgență din România au gestionat peste 400 de cazuri de intoxicație cu ciuperci, dintre care 17 s-au soldat cu deces. Vârful de risc se înregistrează între mai și octombrie, perioadă în care mulți iubitori de natură practică foraging fără supravegherea unui specialist. Cele mai afectate grupe de vârstă sunt copiii și vârstnicii, familiile din mediul rural fiind expuse suplimentar, pentru că obiceiul de a aduna ciuperci este transmis din generație în generație.

Măsuri de prevenție recomandate

  • Nu consumați niciodată ciuperci culese de persoane neautorizate sau fără experiență.

  • Dacă doriți să adunați ciuperci, mergeți însoțiți de un micolog sau de un ghid silvic.

  • Păstrați o probă din ciupercile gătite; aceasta ajută medicii toxicologi să identifice rapid specia și toxina implicată.

  • La primele simptome digestive după consumul de ciuperci – chiar dacă par ușoare – apelați urgent 112.

  • Supraviețuitorii unei intoxicații severe trebuie monitorizați hepatic și psihologic cel puțin șase luni, deoarece efectele pot fi întârziate.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: