Redactia.ro
Home » Stil de viață » Un selfie cu telefonul poate descoperi semnele bolii Alzheimer. Ce aplicație te ajută

Un selfie cu telefonul poate descoperi semnele bolii Alzheimer. Ce aplicație te ajută

Alzheimer este o boală neurodegenerativă cronică. Aceasta afectează una din 14 persoane în vârstă de 65 de ani și peste. Până la acest moment nu s-a putut crea un test simplu pentru a detecta această afecțiune.

Mai mulți oameni de știință au dezvoltat o aplicație pentru smartphone-uri care ar putea detecta semnele bolii Alzheimer. Această aplicație, potrivit cercetătorilor, ar trebui să poată identifica și alte afecțiuni neurologice, în baza unui selfie al ochiului.

Aplicația urmărește modificările dimensiunii pupilei

Prin intermediul aplicației se urmăresc modificările dimensiunii pupilei. Odată analizate acestea, ercetătorii de la Universitatea California San Diego spun că ar putea fi folosită pentru a evalua starea cognitivă a unei persoane.

„Deși mai sunt încă multe de făcut, sunt entuziasmat de potențialul de a folosi această tehnologie pentru a scoate screeningul neurologic din laboratoarele clinice și a-l aduce în case”, a declarat Colin Barry, primul autor al studiului.

„Sperăm că acest lucru deschide ușa către noi explorări ale utilizării smartphone-urilor pentru a detecta și monitoriza, mai devreme, potențiale probleme de sănătate”.

Pupila are un rol esențial în vedere și permite luminiii să intre. Cercetările anterioare au arătat că dimensiunea pupilei poate oferi informații despre funcțiile neurologice ale unei persoane.

De pildă, dimensiunea pupilei este mărită atunci când o persoană efectuează o sarcină cognitivă dificilă sau aude un sunet neașteptat.

Medicii efectuează un test de răspuns al pupilei

Pentru măsurarea dimensiunii pupilei, medicii efectuează un test de răspuns al pupilei. Acesta necesită echipament specializat și costisitor și poate fi efectuat doar în laborator sau la o clinică.

„Un instrument de evaluare pe smartphone care poate fi utilizat la scară largă ar putea facilita dezvoltarea testelor de răspuns al pupilei pentru a ajuta la detectarea și înțelegerea unor boli precum boala Alzheimer”, a declarat profesorul Eric Granholm, profesor de psihiatrie la Școala de Medicină a UC San Diego.

Aplicația se folosește de camera în infraroșu a unui smartphone pentru a imortaliza pupila și a calcula dimensiunea acesteia cu o precizie sub milimetrică.

Pe parcursul efectuării testelor, cercetătorii au descoperit că măsurătorile aplicației au fost comparabile cu cele efectuate cu ajutorul unui pupilometru, un dispozitiv standard pentru măsurarea dimensiunii pupilei.

De asemenea, echipa a lucrat cu persoane cu vârste mai înaintate pentru a se asigura că aplicația pentru smartphone este ușor de utilizat.

Printre caracteristicile de bază se numără comenzile vocale și instrucțiunile bazate pe imagini, pentru a direcționa utilizatorul.

„Prin testarea directă cu persoanele în vârstă, am aflat modalități de îmbunătățire a sistemului nostru și chiar am inovat soluții specifice pentru persoanele în vârstă, care să faciliteze utilizarea cu succes a sistemului nostru de către cei cu diferite limite fizice”, a declarat profesorul Edward Wang, membru al facultății din cadrul UC San Diego Design Lab.

„Atunci când dezvoltăm tehnologii, trebuie să înțelegem cum vor fi utilizate soluțiile noastre de către utilizatorii finali care sunt foarte diverși”.

Echipa de cercetători și-a propus să testeze aplicația pe adulți mai în vârstă cu deficiențe cognitive ușoare. Scopul este acela de a vedea cât de eficientă este în depistarea bolii Alzheimer în stadiu incipient.

În timpul testelor, aceștia au demonstrat că aplicația este la fel de precisă ca testele clinice.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: