Redactia.ro
Home » Știri » Unde a slujit Arsenie Boca, înainte să ajungă la Mănăstirea Prislop. Ce biserici a pictat părintele

Unde a slujit Arsenie Boca, înainte să ajungă la Mănăstirea Prislop. Ce biserici a pictat părintele

GALERIE FOTO (5) Unde a slujit Arsenie Boca

Unde a slujit Arsenie Boca, înainte să ajungă la Mănăstirea Prislop. Credincioşii se adună an de an în număr tot mai mare la mormântul Părintelui pentru parastas, rugăciune şi comuniune.

Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910 în localitatea Vaţa de Sus (judeţul Hunedoara), într-o familie de ţărani simpli, dar credincioşi. A fost botezat cu numel Zian. 10 ani mai târziu devine absolvent al liceului „Avram Iancu” din Brad. Colegii îl numeau „sfântul”, iar stejarul pe care îl plantează cu colegii la absolvire îi va purta numele, „Gorunul lui Zian”.

După finalizarea liceului, urmează cursurile Institutului Teologic din Sibiu. Profesorii îl remarcă ca pe un student de elită. Ba chiar mai mult, talentele sale de pictor și bun interpret la flaut îî devin cunoscute.

Unde a slujit Arsenie Boca, înainte să ajungă la Mănăstirea Prislop

Arsenie Boca
Parintele Arsenie Boca

În anul 1933 este trimis de către Mitropolitul Nicolae Balan la București pentru a urma cursurile Institutului Belle-Arte.
2 ani mai târziu, merge la Muntele Athos unde stă trei luni. Acolo experimentează viaţa duhovnicească. A postit 40 de zile. La întoarcere, se închinoviază la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.
În data de 3 mai 1940 are loc tunderea în monahism, când primeşte numele de Arsenie. După ce a fost hirotonit preot şi numit stareţ al mănăstirii, a plecat la Chişinău să înveţe pictura bisericească şi poleitul icoanelor.

În 1945 revine în țată, iar în 1948 este arestat şi torturat de Securitate. A fost acuzat că e legionar, lucru pe care Părintele l-a negat. Cu toate acestea, în 1947, la Mânăstirea Sâmbbăta de Sus s-a ținut o consfatuire ce a dus la o unitate de luptă a tuturor forţelor anticomuniste din ţară.

În 1948, pe 25 noiembrie este mutat la Mănăstirea Prislop de Mitropolitul Nicolae Bălan. Mănăstirea arăta deplorabil, din cauza faptului că fusese părăsită de ultimii trei vieţuitori călugari greco-catolici (În 1948 greco-catolicii au revenit la ortodoxie). Este numit stareţ al acestei mănăstiri. Prislopul devine Mănăstire de maici. Părintele Arsenie nu mai este stareţ, ci rămâne duhovnic al mănăstirii, iar stareţa este numită monahia Zamfira.

În 1951, părintele este din nou ridicat de Securitate. De data aceasta fiind condamnat și la 9 luni în Ocnele mari și Canal. La revenirea sa, mănăstirea se desființează, iar toate maicile sunt alungate. Părintelui nu i se mai permite să slujească și este pensionat, cu o sumă minoră.

Ce biserici a pictat părintele Arsenie Boca

Atunci începe să picteze biserica de la Drăgănescu. Proiectul durează timp de 15 ani și realizează astfel „Capela Sixtină ” a Ortodoxiei româneşti.

În biserica Sfântul Elefterie din București este o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul în braţe pictată de părinele Arsenie Boca.

Ce biserici a pictat părintele
Icoana pictată de părintele Arsenie Boca în Biserica Sfântul Elefterie din București

În Biserica Sf Anton din Satul Chichiș, Covasna există o icoană unu la unu cu pictura de pe peretele Bisericii Sfântul Elefterie din București. Deși schița desenului și trăsăturile par aceleași, specialiștii au dubii dacă este făcută însăși de Arsenie Boca sau nu. Spunem asta deoarece se pare că mesajul transmis din această icoană este diametral opus față de reprezentația sigură a părintelui din biserica din capitală.

Arsenie Boca încetează din viață la Sinaia, pe 28 noiembrie 1989 și este înmormântat la Prislop pe 4 decembrie în același an.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: