Redactia.ro
Home » Știri » Uniunea Europeană a propus interzicerea sobelor pe lemne. Când ar putea fi introdusă această măsură

Uniunea Europeană a propus interzicerea sobelor pe lemne. Când ar putea fi introdusă această măsură

Românii urmează să primească o lovitură dificilă din partea autorităților. În contextul în care o mare parte a populației țării noastre depinde de sobe și de încălzirea cu lemne pe timpul lunilor de iarnă, există o propunere care ar putea impune interzicerea acestora. Această măsură este impusă de Uniunea Europeană, iar Ministrul Muncii a confirmat că va fi aplicată și pe teritoriul nostru.

Conform informațiilor puse la dispoziția publicului de Uniunea Europeană, interzicerea sobelor pe lemne ar putea fi impusă cu scopul de a proteja pădurile. Situația industriei lemnului a devenit tot mai gravă în ultimii ani, în special în România, așadar protejarea pădurilor a devenit necesară.

Nu este încă clar dacă această măsură va avea în vedere interzicerea sobelor sau doar a acelora care necesită lemn pentru a produce căldură, însă această decizie ar putea avea urmări crunte pentru români. În zonele rurale în special, cei mai mulți depind de sobe și de lemn pentru a-și încălzi casele în lunile de iarnă.

„Utilizarea lemnului pentru producția de produse cu durată scurtă de viață și pentru aprovizionarea cu energie trebuie să fie redusă la minimum și să se bazeze mai ales pe biomasa lemnoasă secundară, cum ar fi rumegușul, reziduurile și materialele reciclate”, a scris Comisia Europeană în raport.

Ministrul Muncii a venit cu clarificări legate de această decizie

Vestea că sobele pe lemne ar putea fi interzise a produs panică în rândul românilor, așa că o clarificare din partea oficialilor țării noastre a fost necesară. Ministrul Muncii a explicat că măsura care a fost propusă de Uniunea Europeană este mai mult o propunere, care nu a vizat România în mod special, ci întreg continentul.

De asemenea, Marius Budăi a mai explicat că o asemenea decizie nu poate fi impusă peste noapte, ci va fi implementată treptat, după ce oficialii se vor asigura că oamenii au toate resursele necesare pentru a-și încălzi casele.

Cel mai probabil, firmele care se ocupă cu distribuirea gazului în România vor fi nevoite să facă anumite investiții în zonele unde nu există aprovizionare cu această resursă naturală, însă totul a rămas momentan în stagiul de proiect.

„Am aprobat două legi extrem de importante în Parlament. Cu reducerea TVA-ului pentru lemnele de foc, pentru a compensa din valul acesta năpraznic de scumpiri. Acest lucru nu se va întâmplă peste noapte și este o recomandare la nivel de UE. Nu este țintită asupra României. Și cu siguranță trebuie să existe o perioada de tranziție, pentru a se găsi și a se implementa soluții. Nu va fi un lucru impus României peste noapte.

Cu siguranță trebuie găsite soluții astfel încât și Trangaz și Romgaz să investească (…) în rețele de distribuție de gaz, acolo unde nu există.”, a spus Marius Budăi.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: