Redactia.ro
Home » Știri » Va fi România lovită de Ciclonul Daniel? Criza climatică a pus meteorologii în alertă

Va fi România lovită de Ciclonul Daniel? Criza climatică a pus meteorologii în alertă

Vremea se schimbă şi apar noi fenomene meteorologice, cum ar fi şi Ciclonul Daniel. Acesta a făcut prăpăd în Grecia zilele trecute, dar în viitor vor fi şi la noi furtuni aşa puternice. Specialiştii spu că nu se pune problema dacă, ci când.

Şefa Secției de Climatologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie a văzut deja o intensificare a precipitațiilor în România, aşa că oricând pot apărea fenomene meteo extreme puternice.

Ciclonul Daniel a omorât oameni în Grecia

Ciclonul Daniel a durat trei zile și a omorât oameni pe insulele elene. De asemenea, a provocat şi pagube de milioane de euro în centrul Greciei.

În funcție și de variabilitatea naturală care se suprapune cu efectul schimbării climei și simțim aceste fluctuații, fluctuații normale ca generare prin complexitatea sistemului, dar anormale prin intensitate, hrănite tocmai prin această cantitate sporită de căldură și de vapori de apă din sistem, o Mediterană mai caldă tot sezonul de vară a dus în atmosferă o cantitate sporită de precipitații, iar Grecia, Spania, Italia, fiind în imediata apropiere a sursei de vapori de apă evident că au avut impactul cel mai mare al nivelului precipitațiilor”, a precizat climatologul Roxana Bojariu, la Antena3.

Vom avea schimbări bruşte de temperatură

Mihai Huștiu, meteorolog ANM, avertizează că următoarele două zile vor fi marcate de schimbări foarte bruște de temperatură.

„Așteptăm o schimbare a vremii, un flux atmosferic vine dinspre Europa Centrală și va aduce cu el o schimbare, în prima fază în partea de Vest, Nord, și centru, unde mai ales mâine după-amiază și mâine noapte vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, respectiv averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului.

Ne așteptăm mai ales la cantități de apă însemnate, peste 23 de litri pe metrul pătrat. Vântul nu va fi foarte intens, 50-60 de km/h, dar sunt așteptate descărcări electrice și condiții pentru grindină, mai ales mâine după-amiază și mâine seară”, a spus Mihai Huștiu, preluat de dcnews, trăgând un semnal de alarmă pentru ziua de vineri:

„Vineri putem resimții efectele acestui pasaj frontal și în partea de Sud și Sud-Vest a țării. Inclusiv în Capitală, vineri după-amiază așteptăm averse, descărcări electrice și intensificări de durată ale vântului și, implicit, temperaturile vor scădea vineri în partea de Sud și Sud-Vest”.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene extreme, a explicat şi el Ciclocnul Daniel şi dacă este cazul ca şi noi, românii, să ne temem de el:

„Da, trebuie să ne adaptăm și genul acesta de furtuni cu cantități mari de precipitații, după care urmează perioade cu secetă, vor deveni un lucru obișnuit, ca de altfel și valurile de căldură despre care știm clar că și-au schimbat caracteristicile ce observăm, de exemplu numai în ultimii 2 ani, valuri de căldură mai extinse, cu intensitate mai mare și mult mai frecvente de decât în trecut”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: