Redactia.ro
Home » Homepage » Vacanță pentru elevi până pe 9 ianuarie? Propunerea lansată către Ministerul Educației

Vacanță pentru elevi până pe 9 ianuarie? Propunerea lansată către Ministerul Educației

Vacanță pentru elevi până pe 9 ianuarie

Elevii ar putea să se bucure de o vacanță prelungită până pe 9 ianuarie! Zeci de mii de părinți au semnat o petiție pe care intenționează s-o trimită Ministerul Educației pentru a susține acest demers.

Vacanță pentru elevi până pe 9 ianuarie

În prezent, potrivit ultimului ordin de ministru, doar copiii din învățământul preșcolar și primar se întorc din vacanța de iarnă pe 9 ianuarie. Cei din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal, se întorc în bănci cu o săptămână mai devreme, adică pe 3 ianuarie. Totuși, părinții au lansat o petiție prin care le-ar permite și acestor elevi să se bucure de o vacanță prelungită. Acum urmează ca această petiție să fie trimisă Ministerului Educației pentru a putea fi revizuită.

În cazul în care petiția ar avea câștig de cauză, toți elevii ar sta în vacanța de iarnă două săptămâni, așa cum se obișnuia odinioară.

De ce se cere vacanță până pe 9 ianuarie

Părinții fac trimitere la Convenția asupra Drepturilor Copilului, adoptată de Organuzația Națiunilor Unite, în anul 1989, în care este specificat faptul că fiecare copil are dreptul la odihnă și la timp liber.
Mai mult de atât, unii părinți argumentează faptul că au copii atât în ciclu gimnazial, cât și-n ciclu primar, iar vacanțele lor sunt diferite, ceea ce îngreunează activitățile familiale.

“Extinderea vacanței de iarnă pentru toți copiii până în 9 ianuarie 2022 ar permite acestora să petreacă mai mult timp în aer liber, practicând sporturi de iarnă, pentru îmbunătățirea sănătății fizice și psihice.

Există familii care și-au planificat de mult timp excursii pentru ianuarie 2022 (au și plătit avans) . Acordarea dreptului la vacanță unitară de iarnă le-ar permite acestora să beneficieze de excursiile pe care deja și le-au programat. Altfel vor pierde atât banii plătiți deja, cât și zilele de concediu pentru care au muncit întreg anul”, au mai precizat inițiatorii petiției.