Redactia.ro
Home » Coronavirus » Vaccinul contra COVID-19. OMS: Probabil îl vom avea, dar nu mai devreme de vara anului 2021

Vaccinul contra COVID-19. OMS: Probabil îl vom avea, dar nu mai devreme de vara anului 2021

vaccin

Toată lumea vorbește despre vaccin ca singura soluție care poate opri infectările cu noul coronavirus, dar va avea un drum lung până va ajunge la oameni. Lupta pentru descoperirea vaccinului salvator este strânsă.

Organizația Mondială a Sănătății a actualizat lista competitorilor mondiali care se zbat să creeze vaccinul împotriva temutului virus. În competiție se află 3 instituții: Sinovac (China), UNiversitatea Oxford/AstraZeneca (Marea Britanie) și Moderna/NIAID – Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase al SUA (SUA). Până pe 15 iulie, pe lista OMS erau clasaț 23 de candidați pentru producerea vaccinului.

Dintre aceștia, doar cei 3 menționați mai sus au intrat în faza a III-a, cea mai avansată, de evaluare a vaccinului, care este și cea mai importantă. Un vaccin anti-COVID ar putea fi distribuit la jumătatea anului 2021, potrivit coordonatoarei ştiinţifice a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Sinovac, companie biofarmaceutică din China, cu sponsor Institutul Butantan din Brazilia, preconizează că va termina studiul în octombrie 2021. Universitatea Oxford/AstraZeneca preconizează că va termina studiul pe 31 iulie 2021. Iar Moderna/NIAID – Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase al SUA preconizează că va termina studiul pe 27 octombrie 2022.

OMS: S-au făcut progrese mari

Așadar, șansele ca la mijlocul anului 2021 să poată fi distribuit cel puțin unul scad foarte mult. Soumya Swaminathan, coordonatoarea științifică a OMS, spune, într-un interviu pentru dpa, că cercetările pentru descifrarea genomului coronavirusului au început în ianuarie, iar în şapte luni s-au făcut mari progrese, potrivit Agerpres.

Progresele sunt cele mai rapide înregistrate până acum în domeniu, faţă de orice altă boală din trecut. De la publicarea în ianuarie a secvenţei ARN-ului virusului şi până la prima testare a unui vaccin, în martie, au trecut doar trei luni – un succes fără precedent, susţine Swaminathan.

Este posibil ca testele pe scară largă privind eficienţa – aşa-numita fază a treia – să se încheie în mai puţin de un an de la începutul cercetărilor pentru obţinerea vaccinului. Încheierea acestei faze nu înseamnă neapărat că vaccinul este eficient, sigur şi gata de utilizare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: