Redactia.ro
Home » Știri » Campania de vaccinare antigripală va începe mai devreme? Anunțul Comisiei Europene

Campania de vaccinare antigripală va începe mai devreme? Anunțul Comisiei Europene

vaccinare

Comisia Europeană solicită statelor membre UE să înceapă mai devreme campania de vaccinare împotriva gripei pentru a reduce riscul unor epidemii simultane de gripă sezonieră şi COVID-19.

Executivul UE vrea să prevină riscul ca spitalele să ajungă din nou copleşite de numărul mare al pacienţilor, aşa cum s-a întâmplat în vârful pandemiei în Europa, în martie-aprilie, transmite Reuters. „Epidemii simultane de gripă sezonieră şi COVID-19 ar pune o presiune considerabilă pe sistemele de sănătate”, arată Comisia, într-un document în care prezintă acţiunile necesare de pregătire pentru eventualitatea unui al doilea val de COVID-19 la toamnă.

Pentru a evita ceea ce vicepreședintele Comisiei, Margaritis Schinas, a numit „un cocktail de riscuri”, guvernele UE sunt îndemnate să devanseze vaccinările antigripale și să demareze deja campaniile, în condiţiile în care acestea au loc de obicei toamna, începând cu luna octombrie.

Mai multe persoane vaccinate

Comisarul responsabil cu sănătatea, Stella Kyriakides, a declarat că guvernele ar trebui să facă mai multe campanii de informare și să convingă tot mai mulți cetățeni să se vaccineze pentru a obține aceste rezultate, referindu-se la scepticismul în creștere al oamenilor cu privire la vaccinare.

De asemenea, Bruxellesul solicită statelor să testeze mai multe persoane pentru infecţia cu coronavirus şi să pună în practică sisteme eficiente pentru urmărirea contactelor persoanelor infectate. Comisia Europeană vrea ca guvernele să folosească aplicaţii interoperabile în interiorul frontierelor Uniunii, însă, în etapa actuală, numai zece din cele 27 de ţări membre dispun de astfel de aplicaţii mobile.

Coronavirusul vs. virusul gripal

Cercetările actuale sugerează că noul coronavirus conduce la o rată de deces în rândul persoanelor infectate de 6 până la 16 ori mai mare decât virusul gripal.  Deoarece virusurile gripale circulă în toată populația mereu, putem uneori uita că acestea provoacă, la rândul lor, un număr mare de decese, potrivit uefiscdi.gov.ro.

Cercetătorii estimează că aproximativ o persoană dintr-o mie de persoane infectate cu gripă comună sezonieră, adică 0.1%, moare din cauza bolii. Acest procent poate sugera un risc scăzut pentru persoanele infectate, dar cu toate acestea, conduce la un număr total de decese de câteva sute de mii anual pe plan mondial.

Riscul de a muri din cauza COVID-19, ca și în cazul gripei comune, crește odată cu vârsta – până la 3% sau chiar mai mult în cazul persoanelor care au peste 60 de ani, dar există încă multă incertitudine în jurul acestor estimări.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: