Redactia.ro
Home » Știri » Val de frig și ninsori în România: Vortexul Polar vine cu temperaturi de -15 grade Celsius

Val de frig și ninsori în România: Vortexul Polar vine cu temperaturi de -15 grade Celsius

Vortexul polar se apropie cu nămeți de zăpadă și temperaturi scăzute! Meteorologii avertizează despre fenomenele neobișnuite care vor viza România 

Val de frig și ninsori în România! Vortexul Polar vine cu temperaturi de -15 grade Celsius. Iată detaliile!

Val de frig și ninsori în România

În timp ce nordul Europei se confruntă cu temperaturi extreme, inclusiv în Suedia unde mercurul a scăzut la -43,6 grade Celsius, România se pregătește să resimtă impactul Vortexului Polar. Frigul extrem și ninsorile vor afecta țara începând de luni, 8 ianuarie, conform avertismentelor emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Ravagii în nordul Europei: Temperaturi de -43 de grade Celsius în Suedia

Suedia se confruntă cu o situație deosebit de dificilă, cu temperaturi extrem de scăzute înregistrate în Laponia suedeză. Cea mai friguroasă zi a fost miercuri, când termometrele au coborât până la -43,6 grade Celsius, marcând cea mai scăzută temperatură înregistrată în țară în luna ianuarie în ultimii 25 de ani. Înghețul a paralizat regiuni întinse, sute de mașini au rămas blocate pe drumurile publice, iar electricitatea a fost întreruptă pentru 4.000 de locuințe în orașul Alvsbyn.

România se pregătește pentru temperaturi extreme și ninsori abundente

Elena Mateescu, directorul ANM, avertizează că începând de luni, 8 ianuarie, România va resimți efectele maselor de aer polar, cu temperaturi ce vor coborî sub -15 grade Celsius. Zona nordică a Moldovei, estul Transilvaniei și regiunile intracarpatice vor fi mai afectate, cu minime pe parcursul nopților și dimineților coborâte sub -15 grade Celsius.

Prognoza meteorologică pentru săptămâna 8-16 ianuarie

Săptămâna următoare va aduce o scădere semnificativă a temperaturilor, cu maxime sub -10 grade Celsius în nordul Moldovei și -3, -2 grade Celsius în restul regiunilor. Minimele vor coborî sub -10, chiar sub -15 grade Celsius, în special în jumătatea nordică a Moldovei și în regiunile intracarpatice.

Directorul ANM a subliniat că această masă de aer polară va aduce fenomene meteorologice specifice, cum ar fi ninsori și ger, iar schimbările vor fi resimțite în întreaga țară. Există posibilitatea ca precipitațiile să se transforme în lapoviță și ninsoare, în funcție de regiune.

„Începând de duminică răcirea va fi una semnificativă, se va resimți în special în zona Moldovei, acolo unde maximele pe parcursul zilei de duminică nu vor depăși minus 1 grad, în partea de nord a acestei regiuni. În timp ce în Lunca Dunării sau în Dobrogea vor mai fi posibile valori de 13-15 grade Celsius.

Săptămâna va comporta un proces de răcire caracteristic la nivelul întregii țări și vorbim de temperaturi care începând de luni, 8 ianuarie, la nivelul maximelor să fie sub minus 10 grade în nordul Moldovei până la cel mult minus 3, minus 2 grade Celsius în restul regiunilor.

Minimele pe parcursul nopților și dimineților mai ales în prima parte a săptămânii sub minus 10, chiar minus 15 grade Celsius până la minus 5, minus 6 în restul teritoriului. Și vorbim de minimele cele mai coborâte în jumătatea nordică a Moldovei, dar și în regiunile intracarpatice, nu numai în zonele depresionare din estul Transilvaniei, acolo unde cunoaștem zona ca fiind Polul frigului în țara noastră.

Masa de aer polară foarte rece va aduce fenomene specifice datei din calendar. E vorba de o scădere bruscă și semnificativă cu diferențe foarte mari de temperaturi de la o zi la alta. Va aduce de asemenea în zonele nordice și montane ninsori, iar în centrul precipitații mixte, în timp ce în sud, cel puțin duminică vor fi mai ales ploi, după care este posibil ca în contextul răcirii accentuate să resimțim și în zonele din partea de sud a țării, începând de luni, transformarea precipitațiilor în lapoviță și ninsoare.

Răcirea este una semnificativă pentru săptămâna 8-16 ianuarie, după care ne așteptăm să intrăm într-un normal din punctul de vedere al regimului de temperaturi și al cantităților de precipitații”,  spune directorul ANM, potrivit RTV.

Recomandări pentru a face față valului de frig

Pentru a face față valului de frig și ninsorilor, este recomandat ca locuitorii din zonele afectate să adopte măsuri de precauție. Printre acestea se numără:

  1. Îmbrăcăminte adecvată: Stratificarea hainelor pentru a menține căldura corporală.
  2. Protecția feței și a mâinilor: Utilizarea echipamentului de protecție împotriva frigului, cum ar fi fularele și mănușile.
  3. Evitarea expunerii prelungite la frig: Reducerea timpului petrecut în aer liber în condiții extreme.
  4. Asigurarea surselor de căldură: Verificarea sistemelor de încălzire și pregătirea rezervelor de combustibil.
  5. Stocarea alimentelor și a apei: Aprovizionarea cu provizii pentru a face față posibilelor întreruperi ale alimentării cu energie electrică.

Cu sosirea Vortexului Polar, România se pregătește pentru o perioadă de iarnă aspră, cu temperaturi deosebit de scăzute și ninsori abundente. Este esențial ca locuitorii să fie pregătiți pentru aceste condiții meteorologice extreme și să adopte măsurile necesare pentru a-și asigura confortul și siguranța în această perioadă dificilă.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: