Redactia.ro

Povestea uimitoare a Sfântului Valentin. Cum a apărut cu adevărat Valentine’s Day

Povestea uimitoare a Sfântului Valentin. Cum a apărut cu adevărat Valentine's Day

Ziua îndrăgostiților, cunoscută și sub numele de Valentine’s Day, este o sărbătoare care are loc în fiecare an pe 14 februarie. De-a lungul timpului, această zi a fost asociată cu iubirea, afecțiunea și gesturile romantice.

În această perioadă, oamenii își exprimă sentimentele prin oferirea de flori, felicitări și ciocolată celor dragi. Dar cine este Sfântul Valentin, personajul care a inspirat această tradiție și de ce ziua lui a ajuns să fie un simbol al iubirii?

Legenda Sfântului Valentin

Povestea lui Sfântul Valentin începe în Roma antică, în secolul al III-lea. Conform legendei, Valentin era un preot creștin care slujea în timpul împăratului Claudius al II-lea. În acea perioadă, împăratul a interzis tinerelor perechi de soldați să se căsătorească, crezând că bărbații necăsătoriți erau mai eficienți în luptă, deoarece nu aveau familii care să le distragă atenția.

În ciuda acestei interdicții, Valentin continua să oficieze căsătorii pentru tinerii îndrăgostiți. A fost descoperit și, din această cauză, a fost arestat și condamnat la moarte. Așa a devenit el un simbol al iubirii necondiționate și al sacrificiului în numele iubirii adevărate.

O altă variantă a legendei spune că Valentin a fost episcop în Terni și a fost executat pentru ajutorul pe care îl oferea creștinilor persecutați. În ambele povești, însă, tema iubirii și a sacrificiului pentru cei dragi este esențială.

Un alt detaliu interesant al legendei spune că, în timp ce se afla în închisoare, Valentin s-ar fi îndrăgostit de fiica unui gardian. Înainte de a fi executat, el i-ar fi trimis o scrisoare acestei fete, semnată cu cuvintele „De la Valentinul tău”. Aceste cuvinte au devenit o expresie simbolică a iubirii, pe care o regăsim și astăzi pe felicitările de Valentine’s Day.

Când a fost sărbătorit Sfântul Valentin pentru prima oară

În anul 496, Papa Gelasius I a stabilit oficial 14 februarie ca ziua dedicată Sfântului Valentin. Astfel, această dată a înlocuit vechiul festival păgân al Lupercaliilor, care sărbătorea venirea primăverii și fertilitatea.

Cu timpul, tradiția s-a transformat și a devenit asociată cu iubirea romantică, iar Ziua Sfântului Valentin a fost sărbătorită pe tot parcursul secolelor, transmite Click!.

Chiar dacă sărbătoarea a fost consacrată oficial de Biserică în anul 496, obiceiul de a oferi cadouri și felicitări de Valentine’s Day a prins contur mult mai târziu, pe măsură ce iubirea romantică a devenit tot mai celebrată în întreaga lume.

Sfântul Mucenic Valentin este sărbătorit de Biserica Ortodoxă Română în fiecare an pe 30 iulie. Din păcate, din cauza lipsei unei culturi ortodoxe și influența tradițiilor laice, mulți oameni confundă această sărbătoare cu ziua de 14 februarie.

De fapt, avem de-a face cu un dublu paradox. Pe de o parte, deși toată lumea știe de „Valentine’s Day”, foarte puțini cunosc viața Sfântului Mucenic Valentin. Pe de altă parte, chiar dacă 14 februarie este asociată cu un „sfânt Valentin”, în calendarul ortodox nu există niciun sfânt cu acest nume pentru această zi.

Valentine’s Day în întreaga lume

Astăzi, Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită în multe colțuri ale lumii, cu tradiții și obiceiuri diferite, dar cu același scop: celebrarea iubirii. În Regatul Unit, schimbul de felicitări pentru Ziua Îndrăgostiților este o practică veche încă din secolul al XVII-lea.

În Statele Unite, obiceiul de a trimite felicitări a început să devină popular în jurul anului 1700. Această practică a fost mult îmbogățită de o femeie pe nume Esther A. Howland, care este cunoscută drept „Mama Valentinei”. Ea a fost cea care a comercializat primele felicitări de Valentine’s Day, realizate din dantelă, mătase și imagini colorate, care au atras atenția oamenilor din toată țara.

Astăzi, potrivit Greeting Card Association, în fiecare an sunt trimise peste 1 miliard de felicitări de Ziua Îndrăgostiților. Acesta face ca Valentine’s Day să fie a doua cea mai populară zi pentru trimiterea de felicitări, după Crăciun.

În zilele noastre, Valentine’s Day este marcată printr-o diversitate de obiceiuri. Pe lângă felicitările tradiționale, oamenii își exprimă afecțiunea prin cadouri personalizate, mese romantice și chiar vacanțe speciale dedicate celor două persoane care se iubesc.

De asemenea, florile, în special trandafirii roșii, și ciocolata sunt cadouri clasice care simbolizează dragostea, iar magazinele și restaurantele își înfrumusețează vitrinele și meniurile pentru a se potrivi tematicii acestei zile.

În unele țări, cum ar fi Japonia, este o tradiție ca femeile să ofere ciocolată bărbaților, iar un lună mai târziu, bărbații să răspundă oferind cadouri femeilor, în cadrul unei sărbători numite „White Day”.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: