Redactia.ro
Home » Homepage » Varză, pește, un porc și baloți de paie: șpaga unui învăţător din Constanța. Ce acuzații se aduc celor implicați

Varză, pește, un porc și baloți de paie: șpaga unui învăţător din Constanța. Ce acuzații se aduc celor implicați

Varză, pește, un porc și baloți de paie: șpaga unui învăţător din Constanța. Ce acuzații se aduc celor implicați

Un învăţător a dat șpagă unor inspectori de la Inspectoratul Școlar Județean Constanța următoarele: 100 kg de varză, un porc de 150 kg, mai mulți pești, trei baloți de paie, dar și vreo 200 de euro. Iată ce s-ar fi întâmplat în acest caz, care a ajuns în atenția procurorilor.

Varză, pește, un porc și baloți de paie: șpaga unui învăţător din Constanța. Ce acuzații se aduc celor implicați

Conform Tribunalului Constanța, faptele au avut loc în perioada septembrie – decembrie 2021. Învățătorul care a dat șpagă, 200 de euro, 100 kg de varză și un porc și nu numai, a dorit ca soția lui să ia notă de trecere la concursul de suplinitori din septembrie 2021, potrivit unei hotărâri obținute de Edupedu.ro, așa că dascălul a făcut această intervenție ilegală la doi dintre inspectorii Inspectoratului Școlar Județean Constanța.

Cel care a denunțat faptele a fost chiar învățătorul care le-a dat mita. Culmea e că foștii inspectori școlari predau acum elevilor, conform inspectoratului școlar, deși ambii inspectori și-au recunoscut vinovăția și au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, conform sursei menționate.

Iată cum s-a întâmplat totul. Potrivit Tribunalului Constanța, învățătorul a declarat că în data de 02.09.2021 a contactat-o pe  Iulia Cristina Cabrancea, inspectoarea pentru învățământ primar, și i-a cerut ca soția lui să primeacă o notă de trecere la concursul pentru suplinitori. A doua zi, cei doi s-au întâlnit la sediul inspectoratului școlar, iar învățătorul a obținut asigurări că soția sa va fi ajutată. Acesta a primit cheia de la mașina inspectoarei, unde i-a transportat o pungă cu: un pachet de cafea, o cutie de bomboane, suma de 200 de euro, o cutie cu brânză de 15 kilograme și un pește crap de 12 kilograme, conform documentului consultat, a scris Edupedu.ro.

După ce au fost afișate rezultatele concursului, dascălul a observat că soția nu a promovat concursul, așa că în ecuație intră acum cel de-al doilea inspector implicat care a primit șpagă, Lucian-Dorel Faliboga, inspector școlar pentru resurse umane, care i-a spus învățătorului să facă o contestație. Inspectorul Faliboga a primit șpagă de la învățător 100 kg de varză albă și 11 kg de brânză, un pește de 11 kg, un porc de 150 kg și trei baloți de paie.

Rezultatele inițiale ale concursului de suplinitori au fost publicate pe 6 septembrie 2021. Tot în acea zi, inspectorul școlar pentru managementul resurselor umane a discutat cu Iulia Cristina Cabrancea, astfel încât soția învățătorului să ia concursul. Pe 7 septembrie 2021, în schimbul banilor și bunurilor primite, inspectoarea pentru învățământ primar de la Constanța, Iulia Cristina Cabrancea, i-ar fi solicitat unui profesor evaluator în cadrul Comisiei de contestații a concursului să acorde notă de trecere soției învățătorului. Soția învățătorului a obținut un post de învățător la un liceu din Constanța, a mai scris Edupedu.ro.

Edupedu.ro a mai scris că inspectoarea pentru învățământ primar de la Constanța, Iulia Cristina Cabrancea, a recunoscut că a luat mită 5.000 de euro de la părintele unui copil în martie 2022 și a fost condamnată la 2 ani cu suspendare.

Detaliile reținute în dosar de Tribunalul Constanța

Iată o parte din stenograme. Conform edupedu.ro, denunțătorul s-a întâlnit cu inspectorul școlar Lucian-Dorel Faliboga pentru ca acesta din urmă să primească kilogramele de varză și de brânză. Învățătorul era supărat că soția lui primise nota 4, deși îi dăduse 200 de euro inspectoarei. Schimbul de replici între cei doi:

Învățătorul: „Deci ea și cu ######### m-a dat peste cap în toamna asta!”

Lucian-Dorel Faliboga: „Și #########?”

Învățătorul: „Păi da! Păi nu știți ce mi-a făcut atunci?”

Lucian-Dorel Faliboga: „A! Cu soția!”

Învățătorul: „Păi da! Păi i-am dat 200 de euro, i-am dat un pește mare la 15 kilograme, un crap mare, 15 kilograme îți dai seama! Și o cutie mare de brânză! Și ea îi dă 4!

n.n.: la ora, minutul și secunda 11:36:35 numitul ######## ###### ##### face un gest afirmativ din cap)”

Învățătorul: „Ca să se laude asta acum… că ea i-a spus lui ######### ca să îi dea lu nevastă-mea 4”

Lucian-Dorel Faliboga: „Cine?”

Învățătorul: „#########, directoarea!”

Lucian-Dorel Faliboga: „E!… frățioare, îți promit eu, să treacă și săptămâna asta cu concursul, că săptămâna asta e interviul, la directori! Și vin eu și o calc pe urechi acolo!”

„(…)”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: