Redactia.ro

Verificări riguroase la frontieră după aderarea României la spațiul Schengen. Ce au descoperit polițiștii de frontieră

controale la frontieră

În prima lună de la eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime în urma aderării complete a României la spațiul Schengen, autoritățile de frontieră au efectuat peste 260.000 de verificări în sistemul digital eDAC. Aceste verificări au fost realizate în cadrul controalelor aleatorii, în colaborare cu alte structuri precum Poliția, Jandarmeria, Imigrările și ANAF.

Scopul acestor măsuri este de a preveni accesul neautorizat al cetățenilor din state terțe și de a asigura respectarea reglementărilor Schengen. În urma acestor acțiuni, polițiștii de frontieră au descoperit numeroase cazuri de persoane care nu aveau dreptul de a călători în spațiul Schengen, au identificat infracțiuni și contravenții, și au confiscat bunuri transportate ilegal.

Rezultatele verificărilor la frontierele interne, la o lună de la aderarea în spațiul Schengen

În urma controalelor desfășurate de inspectoratele teritoriale ale Poliției de Frontieră (PF) Giurgiu, Oradea, Sighetu Marmației și Garda de Coastă, au fost descoperite 142 de infracțiuni și 111 contravenții. Aceste acțiuni au evidențiat probleme legate de trecerea ilegală a frontierei, posesia de documente false și transportul de bunuri fără acte.

La nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Oradea, au fost înregistrate 71 de infracțiuni, dintre care 28 pentru încălcarea regimului juridic al frontierei de stat. De asemenea, 84 de cetățeni străini au fost depistați încercând să intre în spațiul Schengen fără a avea dreptul legal. În plus, polițiștii au identificat patru autoturisme care figurau în bazele de date ca fiind „bunuri căutate pentru confiscare”.

„La nivelul ITPF Giurgiu au fost înregistrate 50 de fapte de natură infracţională şi 64 de fapte contravenţionale sancţionate cu amenzi în valoare de 10.650 lei, peste 400 de bunuri reţinute în vederea confiscării, în valoare de aproximativ 2,5 milioane lei. Totodată, au fost descoperite peste 320.000 de ţigarete transportate fără documente, ascunse şi nedeclarate”, se arată într-un comunicat transmis.

La ITPF Giurgiu, au fost constatate 50 de infracțiuni și 64 de contravenții, sancționate cu amenzi în valoare totală de 10.650 de lei. Totodată, peste 400 de bunuri, estimate la aproximativ 2,5 milioane de lei, au fost confiscate. Un caz notabil a fost descoperirea a peste 320.000 de țigarete ascunse și transportate fără documente legale.

La ITPF Sighetu Marmației, în județul Satu Mare, polițiștii de frontieră au înregistrat opt infracțiuni și cinci contravenții. Cel mai semnificativ caz a fost descoperirea unui transport ilegal de 1.350.000 de țigarete, ascunse într-un camion încărcat cu varză la punctul de trecere a frontierei Petea.

În ceea ce privește Garda de Coastă, în luna ianuarie au fost înregistrate 13 infracțiuni și 24 de contravenții, iar acțiunile de control au dus la identificarea mai multor încercări de trecere frauduloasă a frontierei maritime.

Cooperare internațională și combaterea migrației ilegale

Pentru a asigura o protecție eficientă a frontierelor, autoritățile române colaborează periodic cu polițiile de frontieră din Ungaria și Bulgaria, țări membre ale spațiului Schengen. Aceste acțiuni comune presupun schimb de informații, patrule mixte și verificări suplimentare la punctele de trecere a frontierei.

Un exemplu semnificativ al acestei cooperări a avut loc pe 29 ianuarie, când polițiștii români au descoperit 15 migranți ascunși într-o parcare din apropierea stației de taxare a podului Calafat-Vidin. Aceștia nu dețineau documentele necesare pentru a intra legal în spațiul Schengen și urmau să fie transportați ilegal mai departe.

Astfel de operațiuni au ca scop combaterea migrației ilegale și menținerea securității la frontiere, având în vedere că eliminarea controalelor sistematice la granițele interne nu exclude verificările aleatorii. Autoritățile române sunt angajate în respectarea normelor Schengen, monitorizând circulația persoanelor și prevenind orice activități ilegale care ar putea afecta securitatea europeană.

„Totodată, periodic au loc acţiuni comune cu autorităţile din ţările vecine Schengen – Ungaria şi Bulgaria – în vederea intensificării acţiunilor de cooperare la graniţa comună. Aceste acţiuni comune au la bază realizarea unui schimb de informaţii între instituţii şi contribuie la creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, cu respectarea legislaţiei Schengen. Un rezultat semnificativ în acest sens este descoperirea celor 15 migranţi descoperiţi în data de 29 ianuarie, în parcarea din proximitatea staţiei de taxare a podului Calafat-Vidin, care nu deţineau documentele necesare pentru a călători în spaţiul Schengen”, precizează Poliţia de Frontieră.

Prima lună de la aderarea României la spațiul Schengen a demonstrat importanța verificărilor efectuate de Poliția de Frontieră, care continuă să desfășoare controale riguroase pentru a menține siguranța cetățenilor. Descoperirea numeroaselor infracțiuni și contravenții arată că eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime nu înseamnă lipsa monitorizării circulației persoanelor.

Autoritățile române colaborează îndeaproape cu partenerii europeni pentru a combate traficul de migranți și alte forme de criminalitate transfrontalieră. Prin implementarea acestor măsuri, România își consolidează poziția ca stat membru Schengen responsabil, demonstrând capacitatea de a asigura securitatea granițelor externe ale Uniunii Europene.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: