Redactia.ro
Home » Știri » Veste bună pentru români! Ce se va întâmpla cu banii lor după alegeri

Veste bună pentru români! Ce se va întâmpla cu banii lor după alegeri

Impozitul pe salariul minim va fi eliminat, indiferent de alianța care va forma noul guvern, în urma alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020. Ofertele electorale pentru un program de guvernare ale PSD și USR au avut ca punct central taxele pe salariul minim pe economie. 

 

Impozitul pe salariul minim va fi eliminat

PSD, partidul care a avut cel mai mare procent de voturi la alegerile parlamentare 2020, a promis în programul de guvernare, eliminarea impozitului pe venit pentru salariul minim pe economie. Alianța USR-PLUS, aflată pe locul trei la alegerile parlamentare din acest an, a promis taxe zero pe salariul minim. PNL s-a opus acestei posibilități de eliminare a impozitului pe salariul minim pe economie, argumentând că această măsură ar reprezenta un risc pentru finanțele publice, dacă 30% dintre salariații din țară au trecut în dreptul lor salariul minim pe economie.

Potrivit promisiunilor din campaniile de guvernare și în urma calculului politic, se constată că în orice variantă majoritară, impozitul pe salariul minim pe economie va fi eliminat. Salariul minim  este acum de 2.230 de lei, iar salariul net ajunge la 1.346 de lei.

PSD vrea să elimine impozitul pe venit, adică 10%. Cu toate acestea, pe un salariu minim, statul ia 41%, inclusiv toate contribuțiile sociale. Însă, aceste contribuții, în oferta USR-PLUS, ar urma să fie și ele tot zero.

 

Propunerile partidelor politice

USR-Plus: taxe zero pe salariul minim

Economistul USR-PLUS, Claudiu Năsui, a explicat pentru economica.net prinicpala ofertă fiscală a alianței, care este legată chiar de salariul minim pe economie.

Măsura principală anti-sărăcie și pro-dezvoltare pe care o propunem este reducerea impozitării muncii printr-o măsură simplă și clară denumită „Zero taxe pe salariul minim”. Concret: toate taxele, fie că sunt impozite sau contribuții obligatorii, vor fi calculate de la nivelul unui salariu minim în sus. Astfel, primii 2.230 de lei pe care un român îi câștigă îi vor reveni în totalitate. Toate taxele, la cotele din prezent, se vor aplica de la nivelul unui salariu minim în sus, pentru bucata din salariu care depășește un salariu minim” a precizat Claudiu Năsui. Economistul a argumentat că datele referitoare la sărăcia în muncă pentru anul 2019 arată că România se situează pe rpimul loc în UE la capitolul acesta.

PSD: impozit zero pe salariul minim

Pe de altă parte, economsitul PSD, Cristian Socol, a explicat și el pentru sursa citată oferta fiscală propusă de PSD, care are ca punct central tot salariul minim. PSD  a propus pe lângă eliminarea impozitului pe salariul minim, și o serie de alte modificări ale impozitării salariilor.

Primul pachet de măsuri [ar] presupune reducerea impozitării muncii pentru lucrătorii cu salarii mici și medii (salariul minim – 6.000 lei) și cei care au în întreținere mai mulți copii, prin creșterea deducerilor personale. Zero Impozit pe venit pentru salariul minim. Alt exemplu, la un salariu de 3.000 lei brut cu 2 copii în întreținere, impozitul pe venit să fie zero”, a specificat economistul Cristian Socol.
Economistul PSD a prezentat și mai multe avantaje, printre care creșteri de salarii nete pentru 85% dintre salariați, un imapct bugetar net redus, reducerea inechității, inexistența unei povei suplimentare pentru angajator, costurile de administrare zero și reducerea riscului de sărăcie în rândul angajaților.

Mai mult, PSD a propus în programul de guvernare și neimpozitarea bonurilor de masă acordate angajaților.

PNL: Salariu mediu net de 4.800 lei și pensii mai mari cu 46%

PNL a susținut, în planul de guvernare numit “Dezvoltăm România“, că dacă va rămâne la guvernare și în următorii patru ani, economia va crește cu 5,6% ăn perioada 2021-2024. Potrivit planului de guvernare al PNL, salariul mediu net ar urma să urce la 4.800 de lei, în 2014, iar câștigul salarial mediu brut ar urca la 7.725 de lei, lucru care ar însemna o majorare medie anuală de 10,7% în următorul mandat.

PNL a propus în planul de guvernare și majorarea valorii punctului d epensie cu circa 46% la finalul anului 2024, față de 1.265 de lei cât a fost în primele 9 luni ale anului 2020. Acest lucru ar include majorarea operată deja cu 14% în septembrie și cu o diferență de circa 30 de procente în perioada 2021-2024. Valoarea punctului de pensie ar urma să fie de 1.841 de lei, iar pensia medie va crește la 1.986 de lei.

Mai mult, contribuțiile către Pilonul II de pensii vor urma să crească cu un punct procentual, de la 3,75% cât este în prezent, până la 4,75% în 2024.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: