Redactia.ro
Home » Știri » Veste bună pentru români! Se oferă ajutoare financiare pentru facturile la apă caldă, gaze și electricitate

Veste bună pentru români! Se oferă ajutoare financiare pentru facturile la apă caldă, gaze și electricitate

Veste bună pentru români!

Veste bună pentru români! A fost adoptat luni, un proiect al Guvernului care prevede acordarea de ajutoare financiare pentru facturile de gaze și electricitate. În această categorie se încadrează oamenii cu venituri mici.

Veste bună pentru români! Se oferă ajutoare financiare pentru facturile la apă caldă, gaze și electricitate

Veste bună pentru români! Senatul a adoptat luni, în plen, în calitate de primă cameră sesizată, proiectul de lege al Guvernului referitor la măsurile de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Proiectul de lege a fost unanim votat de Putere și Opoziție, fiind înregistrate 115 voturi ”Pentru”, unul ”împotrivă” şi 12 abţineri. Conform expunerii de motive, ”proiectul de lege stabileşte criteriile de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie şi reglementare a măsurilor de protecţie socială pentru acestea şi în special accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenţiale ale gospodăriei în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei energetice”.

Așadar, se acordă ajutoare financiare pentru încălzirea locuinței, pentru consumul de energie pentru acoperirea unei părți din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului, pentru achiziționarea în cadrul unei locuințe de echipamente eficiente din punct de vedere energetic pentru iluminare, răcirea, încălzirea și asigurarea apei calde de consum în locuință, pentru achiziționarea de produse și servicii în vederea creșterii performanței energetice a clădirilor ori pentru conectarea la sursele de energie.

Ajutorul financiar pentru încălzirea locuinței este de 250 de lei lunar pentru gaze naturale, 500 de lei pentru energia electrică și 160 lei lunar pentru combustibili solizi și petrolieri, spre deosebire de 80 de lei cât era prevăzut în forma Guvernului.

Persoanele care beneficiează de aceste ajutoare financiare de la stat

Potrivit inițiativei legislative, cetățenii vulnerabili sunt definiți ca fiind persoane singure, al căror venit mediu lunar nu depășește 1.445 lei sau familiile al căror venit mediu lunar este de maximul 810 lei/persoană. De asemenea, și persoanele care, din motive de sănătate, au nevoie de aparate electrice pentru a se menține în viață sau au probleme care le împiedică mobilitatea, ori accesul la modalități de informare. ”În sfârşit avem o lege care defineşte consumatorul vulnerabil. După multe şedinţe şi ore de dezbateri în Comisiile reunite de economie şi energie, alături de colegii mei, Alina Pop, Cristian Bordei, Dragoş Popescu, Dan Ivan, care au contribuit cu amendamente şi opinii valoroase, astăzi a fost votat în plenul Senatului proiectul care vine în ajutorul oamenilor aflaţi în dificultate în a-şi acoperi cheltuielile pentru consumul de energie.Este o lege aşteptată încă din 2012. Astfel, în sfârşit putem veni în ajutorul oamenilor care au cea mai mare nevoie, care se confruntă cu aşa-numita sărăcie energetică”, a declarat senatoarea USR PLUS Silvia Dinică, preşedintă comisiei economice, de industrii şi servicii, printr-un comunicat de presă al Senatului.

În prezent, se estimează că peste 400.000 de persoane vor beneficia de ajutorul financiar de la stat pentru energie și de ajutorul de încălzire, de la 1 septembrie 2022. Deși a susținut proiectul prin vor, senatorul PSD Radu Oprea, în consideră nejust, dar știe că sunt mulți români care au nevoie de acest ajutor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: