Redactia.ro
Home » Homepage » Veste importantă pentru elevii din România! Se va introduce o nouă materie în școlile din țară

Veste importantă pentru elevii din România! Se va introduce o nouă materie în școlile din țară

Veste importantă pentru elevii din România!

Veste importantă pentru elevii din România! Camera Deputaților a adoptat o propunere legislativă prin care să se introducă o nouă materie în școlile din România. Noul proiect urmează să ajungă la Senat în calitate de for decizional.

Veste importantă pentru elevii din România! Se va introduce o nouă materie în școlile din țară

Veste importantă pentru elevii din România. Peste câteva zile, elevii vor începe școala, având loc câteva schimbări în unitățile de învățământ din România. Marți, Camera Deputaților a propus un nou proiect legislativ prin care se introduce o nouă materie în țară. Este vorba despre educația financiară, inclusă în Legea educației naționale, la capitolul Curriculum național pentru învățământul primar și gimnazial. Pentru învățământul primar și gimnazial, curriculu național se axează pe 8 domenii de competențe-cheie care determină profilul de formare a elevului, astfel:

  • competențe de comunicare în limba română și în limba maternă, în cazul minorităților naționale
  • competențe de comunicare în limbi străine
  • competențe de bază de matematică, științe și tehnologie
  • competențe digitale de utilizare a tehnologiei informației ca instrument de învățare și cunoaștere
  • competențe sociale și civice
  • competențe antreprenoriale și financiare
  • competențe de sensibilizare și de expresie culturală
  • competența de a învăța să înveți

Referitor la educația fizică și sport, acestea sunt cuprinse în trunchiul comun al planurilor de învățământ, iar în același timp, tehnologia informației și comunicării constituie o disciplină opțională pentru elevii claselor a I-IV, fiind obligatorie pentru elevii din învățământul gimnazial și liceal.

Pentru clasele pregătitoare, curriculumul urmărește dezvoltarea fizică, socio-emoțională, cognitivă a limbajului și comunicării, dar și dezvoltarea capacităților și a atitudinilor în învățare, asigurând punțile către dezvoltarea celor 8 competențe-cheie. Pentru liceu se urmărește dezvoltarea și diversificarea competențelor-cheie și formarea competențelor specifice în funcție de filieră, profil, specializare sau calificare. Mai mult, învățământul profesional este orientat pe formarea de competențe specifice calificării profesionale și aptitudinilor practice.

În ce condiții încep școlile pe 13 septembrie

Ministrul Educației a anunțat cum se va desfășura activitatea în școli în 2021-2022. Elevii din România vor începe școala pe 13 septembrie. Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, sub 6 la mie rată de infectare, creșele, grădinițele și școlile funcționează cu prezența fizică. După acest prag, doar creșele și grădinițele vor fi deschise, iar elevii vor trece în online, cu excepția învățamântului special. Cîmpeanu a explicat cum vor funcționa instituțiile de învățământ, potrivit unui ordin comun elaborat cu Ministerul Sănătății.

De asemenea, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că în cazul apariției unei infectări COVID-19 într-o clasă, în cazul copiilor de clasa a VI-a, copiii vor învăța online timp de 14 zile, cu posibilitatea testării la 8 zile și a reîntoarcerii la cursuri, dacă testele sunt negative. În cazul copiilor mai mari, cei vaccinați sau care au trecut prin boală pot continua să învețe față în față. Purtarea măștilor de protecție în curțile și în aer liber aferente școlii nu mai e obligatorie. „Până la atingerea ratei de infectare de 6 la mia de locuitori în localitate, toate școlile, creșele și grădinițele rămân deschise în format fizic. După atingerea ratei de 6 la mie, școlile trec în online, iar creșele și grădinițele rămân deschise”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Etichete: