Redactia.ro
Home » Știri » Veste proastă pentru șoferi. Cât costă amenda pentru nepurtarea centurii de siguranță

Veste proastă pentru șoferi. Cât costă amenda pentru nepurtarea centurii de siguranță

Veste proastă pentru șoferi.

Veste proastă pentru șoferi. Centura de siguranță s-a dovedit a fi extrem de utilă, mai ales în cazul accidentelor rutiere. În anumite cazuri, centura de siguranță poate face diferența dintre viață și moarte. Cei care nu poartă centura de siguranță trebuie să știe că amenda este foarte mare.

Veste proastă pentru șoferi. Cât costă amenda pentru nepurtarea centurii de siguranță

Se apropie Paștele, iar numeroase persoane au intrat în criza cumpărăturilor și se grăbesc să facă cât mai multe lucruri. Așadar, traficul în România este intens peste tot, iar mulți șoferi uită să își pună centura de siguranță. Pentru aceștia, oamenii legii anunță că amenzile sunt foarte mari, iar șoferii trebuie să prevină tragediile de pe șosele.

Pe lângă faptul că trebuie să respecte fiecare semn de circulație și acordarea de prioritate, cei care condus, dar și cei care stau în dreapta, trebuie să aibă centura de siguranță. Dacă ești prins fără centura de siguranță, oamenii legii te vor amenda cu 145 de lei, iar suma este într-o continuă creștere. Centura de siguranță este prevăzută în articolul 97 al Codului Rutier, iar nepurtarea ei în timpul mersului se sancționează cu amendă.

Art. 97. (1) Copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înălțimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranță adaptate greutății și dimensiunilor lor, iar cei cu vârsta sub 3 ani se transportă numai în dispozitive de reținere omologate.

(2) Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore, în timpul deplasării pe drumurile publice.

(3) Se interzice conducătorilor de autovehicule, precum și persoanelor care ocupă scaunul din față să țină în brațe animale în timpul deplasării pe drumurile publice.

(4) Se exceptează de la obligația de a purta centura de siguranță:

a) conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staționează;
b) femeile în stare vizibilă de graviditate;
c) conducătorii de autoturisme care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;
d) persoanele care au certificat medical în care să fie menționată afecțiunea care contraindică purtarea centurii de siguranță;
e) instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învață să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere.
(5) Persoanele prevăzute la alin. (4) lit. d) sunt obligate să aibă asupra lor certificatul medical, în conținutul căruia trebuie să fie menționată durata de valabilitate a acestuia.

(6) Afecțiunile medicale pentru care se acordă scutire de la portul centurii de siguranță, precum și modelul certificatului medical se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății publice, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în Codul Rutier.

Dacă nu porți centura de siguranță riști o amendă încadrată în clasa 1 de contravenții. Acest lucru presupne o penalizare cu două sau trei puncte amendă, iar decizia finală aparține agentului constator. Codul Rutier prevede ca punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie, dar Guvernul României, a decis,prin OUG 13/2021, să înghețe punctul de amendă la nivelul de 145 de lei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: