Redactia.ro
Home » Știri » Veste tragică în Familia Regală. Prințesa Lalla Latifa, mama regelui Mohammed al VI-lea al Marocului a murit

Veste tragică în Familia Regală. Prințesa Lalla Latifa, mama regelui Mohammed al VI-lea al Marocului a murit

Prințesa Lalla Latifa a murit. Sursă foto: Lider news

Prințesa Lalla Latifa, mama regelui Mohammed al VI-lea al Marocului și văduva regelui Hassan al II-lea, a murit sâmbătă, la vârsta de 78 de ani. Vestea a fost anunțată de un purtător de cuvânt al Palatului Regal marocan, Abdelhak El Merini, care a citit o declarație în fața camerelor televiziunii publice din țara nord-africană.

Prințesa Lalla Latifa, mama regelui Mohammed al VI-lea al Marocului a murit

„Cu imensă tristețe și dezolare anunțăm decesul Alteței Sale Regale la 29 iunie 2024″, a declarat Abdelhak El Merini. „Deplângem această pierdere dureroasă și îi cerem lui Allah Cel Atotputernic să îi acorde lui Lalla Latifa mila sa infinită și paradisul. Fie ca El să prelungească viața Majestății Sale Regele, să-l păstreze și să-i perpetueze gloria. Lui Allah Îi aparținem și la El ne vom întoarce”, se mai arată în declarație.

Prințesa Lalla Latifa, a doua soție a defunctului Rege Hassan al II-lea, a murit la Rabat, deși locuia la Paris de când a rămas văduvă, în 1999. De origine berberă, Prințesa Lalla Latifa s-a născut în 1946 la Jenifra, în cadrul unei importante familii Amazun, aparținând tribului Zayan.  Tatăl său, Hassan Ould Muha sau Hamou Zayani, a fost bajah de Jenifra, în interiorul Marocului. Dacă a existat un lucru care a caracterizat-o pe mama lui Mohammed al VI-lea, acesta a fost discreția sa absolută, stând întotdeauna departe de lumina reflectoarelor, în conformitate cu protocolul regatului alawit.

Prințesa Lalla Latifa nu a apărut niciodată într-o postură sau fotografie oficială în timpul domniei lui Hassan al II-lea, unde a deținut titlul de Prințesă, și nu de Regină, în cei aproape 40 de ani de căsătorie. Monarhul, care nu a avut copii cu prima sa soție, a avut cinci copii cu Prințesa Lalla Latifa: Lalla Mariam, Mohammed VI, Lalla Asma, Lalla Hasna și Prințul Mulay Rachid.

Mama Regelui Mohammed al VI-lea nu a avut responsabilități oficiale în țara nord-africană și nu a avut angajamente publice. După moartea soțului său în 1999, presa străină a relatat că aceasta s-a căsătorit cu Mohamed Mediouri, fost bodyguard al regelui și ulterior șef al securității regale, și și-a împărțit timpul între Marrakech și Neuilly-sur-Seine, unul dintre cele mai exclusiviste cartiere ale Parisului.

Fiul ei, Regele Marocului, a inaugurat în 2018 moscheea care poartă numele mamei sale în orașul Salé, în semn de recunoaștere a contribuției sale. Această moschee nu este doar un loc de rugăciune, ci și un simbol al respectului și iubirii pe care Regele Mohammed al VI-lea le poartă mamei sale.

Moartea Prințesei Lalla Latifa marchează sfârșitul unei ere pentru familia regală marocană

După vestea morții sale, presa marocană și-a suspendat programele obișnuite pentru a difuza Coranul, așa cum se obișnuiește în astfel de cazuri în teritoriile musulmane. Mai mult, Mohammed al VI-lea a primit condoleanțe din partea mai multor lideri ai lumii arabe, exprimându-și astfel respectul și simpatia față de durerea suferită de familia regală marocană.

Prințesa Lalla Latifa avea o stare de sănătate precară de ceva timp și ar fi fost vizitată în mod regulat de fiul său în capitala franceză. Cu toate acestea, moartea sa a adus un val de tristețe atât în rândul familiei regale, cât și al poporului marocan.

Deși a trăit departe de lumina reflectoarelor, Prințesa Lalla Latifa a avut un impact semnificativ asupra familiei regale și a Marocului. Ea a fost un stâlp de sprijin pentru Regele Hassan al II-lea și, ulterior, pentru fiul său, Regele Mohammed al VI-lea. Discreția și dedicarea sa față de familie și tradițiile marocane au fost remarcabile, contribuind la menținerea unei imagini pozitive a monarhiei în ochii publicului.

Prințesa Lalla Latifa a fost o figură discretă, dar profund influentă în istoria recentă a Marocului. Moartea sa a lăsat un gol imens în inima familiei regale și a poporului marocan, dar amintirea și moștenirea sa vor continua să inspire. Viața ei a fost marcată de devotament față de familie și de respectarea tradițiilor, iar aceste valori vor continua să ghideze familia regală marocană în anii ce vor urma.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: