Redactia.ro
Home » Știri » Vești bune pentru părinți! Vor primi mai multe zile libere. Președintele Klaus Iohannis a făcut anunțul

Vești bune pentru părinți! Vor primi mai multe zile libere. Președintele Klaus Iohannis a făcut anunțul

GALERIE FOTO (2)

Președintele Klaus Iohannis a oferit astăzi o veste foarte bună pentru părinții de pe teritoriul României. Acesta a semnat o nouă lege care le permite acestora să se bucure de mai multe zile libere.

Meseria de părinte este destul de complicată, mai ales în momentul în care ești nevoit să ai grijă de copilul tău de unul singur. Tocmai de aceea, guvernanții au venit cu o soluție ce a fost aprobată de președintele României fără probleme. Iată în continuare despre ce este vorba, mai exact.

Zile libere pentru părinți

Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, 22 iunie, decretul de promulgare a Legii privind modificarea art. 26 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 referitoare la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Această măsură aduce o schimbare importantă în beneficiul părinților din România, oferindu-le posibilitatea de a beneficia de concediu pentru îngrijirea copilului bolnav până la vârsta de 12 ani.

Decretul a fost semnat personal de președintele Iohannis, marcând astfel importanța și prioritizarea acestei legi pentru Guvern și societatea românească. Aceasta reprezintă o evoluție semnificativă în privința susținerii și protejării drepturilor părinților, în special a celor care se confruntă cu provocările îngrijirii unui copil bolnav.

Concediu pentru părinții cu copii bolnavi
Concediu pentru părinții cu copii bolnavi

Cât poate dura un astfel de concediu

Inițiată de un deputat și un senator USR și sprijinită de alți 12 parlamentari din partidele PNL, USR, UDMR și AUR, legea vine în întâmpinarea nevoilor și cerințelor părinților din România. Aceasta extinde vârsta copilului pentru care se poate solicita concediul pentru îngrijirea sa de la 7 la 12 ani, oferind astfel o perioadă mai lungă în care părinții pot acorda atenția și îngrijirea necesară copilului lor.

„În prezent, părinții pot beneficia de concediu medical de îngrijire a copilului doar în cazul în care acesta are până în 7 ani. Însă, copilul are nevoie de îngrijirea și supravegherea unui părinte chiar și după această vârstă, așa că mulți părinți cu copii mai mari de 7 ani, care nu au bunici sau locuiesc departe de aceștia, se văd nevoiți să-și consume concediul de odihnă stând acasă cu copiii lor.

În plus, să nu uităm de numeroasele familii monoparentale din România care nu beneficiază de sprijinul unui al doilea părinte sau al altor persoane de încredere cu care să-și poată lăsa copiii”, declara pe 24 mai deputatul USR Radu Panait.

Conform noilor prevederi, durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav este de maxim 45 de zile calendaristice pe an, per copil. Cu toate acestea, există excepții în cazurile în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau necesită intervenții chirurgicale. În aceste situații speciale, durata concediului poate fi prelungită în funcție de necesități.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: