Redactia.ro
Home » Știri » Vești bune pentru pensionari! Care este cea mai mică pensie după majorarea din 2024

Vești bune pentru pensionari! Care este cea mai mică pensie după majorarea din 2024

Femeile din România care pot primi sute de mii de lei de la stat!? Cum poți beneficia de acest ajutor financiar

În ultimele luni, sistemul de pensii din România a fost supus unor modificări semnificative, având un impact direct asupra veniturilor pensionarilor. Începând cu 1 ianuarie 2024, punctul de pensie a înregistrat o creștere de 13,8%, trecând de la 1.785 de lei la 2.032 de lei.

Această măsură a fost implementată în conformitate cu noua lege a pensiilor, care a fost adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 6 decembrie 2023.

Care este cea mai mică pensie după majorarea din 2024

Una dintre aspectele majore ale noii legi a pensiilor este recalcularea tuturor celor cinci milioane de pensii existente, programată să intre în vigoare la 1 septembrie 2024. Acest proces va fi precedat de stabilirea normelor metodologice necesare aplicării noii legislații. Recalcularea, care se va încheia până la 1 august 2024, este așteptată să aducă claritate asupra noilor sume pe care le vor primi pensionarii începând cu luna septembrie a aceluiași an.

O altă schimbare importantă introdusă de noua lege a pensiilor este eliminarea diferențelor de vârstă la pensionare între sexe. Astfel, atât femeile, cât și bărbații vor avea aceeași vârstă de pensionare, respectiv 65 de ani, introdusă gradual. În același context, stagiul minim de contribuție necesar pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă a fost stabilit la 15 ani.

Publicată în Monitorul Oficial pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor a devenit efectivă la 1 ianuarie 2024, cu anumite prevederi care au intrat în vigoare încă de la începutul anului, iar altele urmând să fie implementate în septembrie. Această legislație aduce, printre altele, o creștere generală de 13,8% a tuturor pensiilor începând cu aceeași dată, iar punctul de pensie a fost ajustat la 2.032 de lei.

Cum se va recalcula pensia minimă

O preocupare majoră pentru pensionari este însă procesul de recalculare a pensiilor, deoarece puțini dintre aceștia reușesc să efectueze singuri aceste calcule. Cu toate că recalcularea va fi finalizată până la 1 august 2024, pensionarii vor primi informări detaliate despre noile sume de bani pe care le vor primi începând cu luna septembrie. Această etapă a procesului este crucială pentru înțelegerea exactă a impactului financiar al modificărilor aduse de noua lege.

De asemenea, legea pensiilor clarifică cine beneficiază de pensia minimă în România. Potrivit acestui act normativ, pensionarii sistemului public de pensii și cei ai sistemului militar de pensii cu domiciliul în România pot beneficia de pensia minimă, indiferent de data la care au fost înscriși la pensie. Această pensie minimă garantată de stat este de 1.125 de lei și se acordă românilor care nu au avut o contribuție semnificativă la sistemul de pensii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: