Redactia.ro
Home » Știri » Vești bune pentru români! Se prelungește termenul de plafonare al alimentelor

Vești bune pentru români! Se prelungește termenul de plafonare al alimentelor

În contextul economic actual, marcat de fluctuații de prețuri și incertitudini financiare, consumatorii din România primesc o veste încurajatoare: plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază va fi prelungită până la sfârșitul anului. Această decizie, adoptată recent de deputați printr-un proiect de lege, vine în continuarea eforturilor de a menține prețurile la un nivel accesibil pentru majoritatea populației.

Inițiativa legislativă, care trebuia să expire la finalul acestei luni, a fost prelungită în urma votului din Parlament, urmând să fie trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Măsura de plafonare a fost implementată inițial printr-o Ordonanță de Urgență la 1 august anul trecut, pentru o durată de trei luni, și a fost prelungită succesiv, reflectând necesitatea de a oferi sprijin continuu consumatorilor în fața creșterilor de preț.

Ce alimente beneficiază de plafonare

Legea prevede plafonarea adaosului comercial pentru un total de 17 alimente esențiale, o listă care cuprinde: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei, carne de pui, carne de porc, legume, fructe, zahăr, smântână, unt și magiun de prune. Această selecție de produse vizează acoperirea unui spectru larg de nevoi nutriționale și asigurarea accesului la alimente de bază la prețuri rezonabile.

Prelungirea plafonării adaosului comercial este o măsură menită să tempereze creșterea prețurilor la alimentele de bază, oferind o anumită stabilitate și predictibilitate pentru bugetele gospodăriilor. Într-un context în care inflația și volatilitatea prețurilor la nivel global afectează capacitatea de cumpărare, această inițiativă legislativă reprezintă un sprijin direct pentru consumatorii români.

Cum sunt privite noile măsuri

Pe de altă parte, prelungirea măsurii are potențialul de a influența dinamica pieței și modul în care comercianții și producătorii își gestionează stocurile și prețurile. În timp ce scopul principal este protejarea consumatorului, este esențial să se mențină un echilibru care să asigure sustenabilitatea lanțurilor de aprovizionare și să stimuleze producția internă.

Cu prelungirea acestei măsuri până la sfârșitul anului, se așteaptă ca prețurile la alimentele de bază să rămână mai stabile, diminuând presiunea asupra bugetelor gospodăriilor. Este important ca această inițiativă să fie însoțită de alte măsuri de sprijin pentru producătorii și comercianții locali, asigurându-se astfel un cadru favorabil atât pentru consumatori, cât și pentru economia românească.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: