Redactia.ro
Home » Știri » Veşti bune pentru românii care n-au bani să-şi plătească facturile la curent electric. Asta e şansa lor!

Veşti bune pentru românii care n-au bani să-şi plătească facturile la curent electric. Asta e şansa lor!

Alertă în București, Giurgiu și Ilfov! Întreruperi de curent în săptămâna 11-15 decembrie. Lista programărilor

S-au produs modificări în legislaţia europeană. A venit în sprijinul celor care nu au bani să plătească facturile la energie sau încălzirea.

Consumatorii vulnerabili nu vor mai putea fi deconectaţi de la reţelele de energie electrică sau termică dacă nu îşi pot plăti la timp facturile.

Sărăcia energetică, o problemă serioasă

Această măsură este prevăzută într-o nouă directivă care reglementează modul în care funcţionează piaţa de energie la nivelul Uniunii Europene.

De exemplu, pentru consumatorii vulnerabili, pentru cei care resimt sărăcia energetică, interzicem deconectările de la compania de electricitate, pentru ca ei să se simtă în siguranţă dacă vom mai avea o criză energetică ca aceasta.

Ei trebuie să simtă că statul şi Europa îi va proteja, dacă vom avea din nou aceleaşi probleme. Dar, în cele din urmă, vor trebui să plătească suma datorată.

Vom găsi soluţii pentru ca ei să poată plăti, dar fiecare stat membru trebuie să găsească propria soluţie. Poate că e diferit în Spania faţă de România, de Franţa sau de Germania. Dar, până la urmă, trebuie să protejăm aceşti oameni.

Aceasta este ideea: cum să facem să reducem facturile sau să oferim facilităţi persoanelor vulnerabile pentru a-şi plăti facturile”, a declarat europarlamentarul Nicolas Gonzales Casares la Antena 3.

Schema de compensare, generoasă

Cristian Buşoi, europarlamentar, spune că la noi schema de compensare este destul de cuprinzătoare.

„În România, față de alte țări europene, totuși avem o schemă de compensare și de sprijin destul de cuprinzătoare. Fiecare poate să ia anumite măsuri pentru eficiență energetică și-n final reducerea facturilor.

Evident, contorizare, rețele inteligente, schimbarea anumitor capacități de producție sau de transport pe care le pot face autoritățile locale”, a spus Cristian Buşoi.

Burduja spune că românii plătesc facturi de 35 de lei la curent

Ministrul Energiei a explicat de ce unii români au ajuns să plătească doar 35 de lei la factura de curent. În România, există 5 milioane de gospodării care plătesc facturi de curent electric în valoare medie de 35 de lei, potrivit declarațiilor ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

În datele ANRE, cele pe care le-am invocat astăzi, ANRE-ul colectează aceste date pe tranșe de consum. Prima tranșă se referă la un consum anual de până la 1000 de kilowați-oră pe an, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 83 de kilowați-oră pe lună. În această tranșă se regăsesc 4,1 milioane de gospodării /de puncte de consum. Apoi, în următoarea tranșă, de la 1000 la 2500 de kilowați-oră pe an se mai regăsesc încă 3,1 milioane de gospodării.

ANRE-ul nu diferențiază în interiorul unei tranșe, dar cel mai probabil între 83 de kilowați-oră pe lună și 100 de kilowați-oră pe lună, care este primul prag, se mai regăsesc încă 1.000.000 de gospodării.

Deci, în total, 5 milioane de gospodării plătesc într-adevăr, undeva 35-40 lei pe lună, ceea ce am considerat că e costul unui pachet de cafea, nu știu de un kilogram, deci un cost rezonabil”, a spus ministrul Energiei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: