Redactia.ro
Home » Știri » Vești bune pentru români: concediul de care va beneficia toată lumea! Legea este obligatorie în România

Vești bune pentru români: concediul de care va beneficia toată lumea! Legea este obligatorie în România

În România, părinții unui nou-născut beneficiază de mai multe tipuri de concedii reglementate prin lege, care au scopul de a sprijini implicarea ambilor părinți în îngrijirea copilului. Totodată, tații au dreptul la concediu paternal plătit după nașterea unui copil. În luna iunie 2024, Klaus Iohannis, Președintele României, a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 117/2022 pentru modificarea și completarea Legii concediului paternal.

Concediul de maternitate

Acesta este acordat exclusiv mamelor și include două perioade! Concediul prenatal care durează 63 de zile și poate fi luat înainte de naștere. Concediul postnatal, această perioadă durează 63 de zile și poate fi luată după naștere. În total, concediul de maternitate durează 126 de zile, iar mamele au dreptul la o indemnizație de maternitate care este calculată pe baza salariului mediu brut al mamei.

Concediul pentru creșterea copilului

Concediul pentru creșterea copilului poate fi solicitat de oricare dintre părinți și este acordat până când copilul împlinește vârsta de 2 ani (sau 3 ani în cazul copiilor cu dizabilități).

Părintele care optează pentru acest concediu primește o indemnizație lunară, care este de minimum 50% și de maximum 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni înainte de naștere, dar nu mai mică de 2.000 de lei (cu unele variații în funcție de legislația actualizată). Părintele trebuie să fi realizat venituri impozabile timp de cel puțin 12 luni în ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului.

Concediul Paternal

Concediul paternal este reglementat de Legea nr. 210/1999 și are rolul de a facilita participarea efectivă a tatălui în îngrijirea copilului nou-născut, asigurând în același timp concilierea vieții profesionale cu cea de familie. Potrivit acestei legi, tații angajați beneficiază de un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare, care trebuie solicitat în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului.

Indemnizația pentru concediul paternal este echivalentă cu salariul obișnuit al angajatului și este plătită de angajator. Perioada respectivă este considerată vechime în muncă. Pentru anumite categorii de personal, drepturile salariale se stabilesc conform legislației specifice.

Înainte, concediul paternal era de o lună, însă, odată cu noile modificări, tatăl poate acum să stea acasă cu copilul pentru două luni. Acest lucru a provocat discuții și întrebări în rândul părinților aflați în concediu de creștere a copilului.

Pentru un părinte care nu este în concediu, acesta trebuie să fie gata să preia responsabilitățile de îngrijire a copilului timp de două luni, iar dacă refuză, cel de acasă trebuie să se întoarcă la muncă la 1 an și 10 luni de la nașterea copilului. După doi ani, părintele se poate întoarce la muncă, dar nu mai beneficiază de stimulentul de inserție.

„Această perioadă e de minimum două luni, trebuie să se reţină, pentru că celălalt părinte trebuie să-şi împartă în mod egal timpul cu soţul sau soţia, astfel încât să beneficieze şi din partea statului de 85% din veniturile pe care le avea când era în activitate”, relatează Observatornews.ro.

Ce reguli li se impun angajatorilor

În plus, angajatorii au obligația legală de a acorda concediul paternal și de a informa angajații despre acest drept. Este interzisă încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu pentru un angajat aflat în concediu paternal, exceptând situațiile excepționale precum reorganizarea judiciară sau falimentul, conform art. 41 din Legea nr. 210/1999. Nerespectarea acestor prevederi se sancționează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: