Redactia.ro
Home » Știri » Concediu paternal 2023. La câte zile libere vor avea dreptul viitorii tați și ce trebuie făcut pentru a le obține

Concediu paternal 2023. La câte zile libere vor avea dreptul viitorii tați și ce trebuie făcut pentru a le obține

Concediu paternal 2023. La câte zile libere vor avea dreptul viitorii tați și ce trebuie făcut pentru a le obține

Concediul paternal 2023. Timpul liber pentru bărbații proaspăt deveniți părinți a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului și la fel s-a întâmplat și anul acesta. Vin vești bune pentru tătici din partea statului, care le oferă mai multe zile libere pentru a le petrece cu copiii lor. Vezi ce categorie beneficiază de aceste privilegii și care este perioada liberă exact în 2023.

Mai multe zile pentru concediul paternal 2023

Concediul paternal este dreptul fiecărui tată angajat cu acte în regulă, de a sta acasă cu copilul și să fie plătit. Începând cu anul 2023, tații au dreptul la mai multe zile de concediu paternal. Mai exact, pentru fiecare copil născut, legislația în vigoare prevede că aceștia primesc zece zile libere plătite, în loc de cinci cum era până acum, ceea ce reprezintă un beneficiu real pentru cei care se implică în creșterea copiilor.

Veștile bune sunt, de fapt, că această perioadă de 10 zile poate fi și ea prelungită. Mai exact, tații pot primi încă 5 zile în plus de ședere la domiciliu, dar asta doar dacă îndeplinesc o condiție importantă. Mai exact, pot beneficia de acest ajutor de la stat doar dacă urmează anumite cursuri în care sunt prezentate noțiuni de bază privind îngrijirea copilului.

„Cursurile de puericultură se pot desfășura în perioada de sarcină a mamei sau după naşterea copilului, în cabinetul medicului de familie al tatălui sau în cadrul unităților sanitare sau altor unități de profil care organizează astfel de cursuri. La finalul acestora, medicul de familie eliberează tatălui un atestat de absolvire.”, se arată în lege.

Cine beneficiază de 15 zile de concediu paternal

Documentul pe care îl eliberează medicul de familie sau unitatea medicală la care se desfășoară cursul după terminarea acestuia atestă că părintele s-a pregătit pentru îngrijirea copilului, motiv pentru care a avut nevoie de o ședere prelungită. Locurile unde poți lua parte la o astfel de pregătire, în afară de medicul de familie, sunt:

-spitale,
-maternități,
-clinici medicale sau
-alte unități de profil.

„Cursurile de puericultură se pot desfășura în perioada de sarcină a mamei sau după naşterea copilului, în cabinetul medicului de familie al tatălui sau în cadrul unităților sanitare sau altor unități de profil care organizează astfel de cursuri. La finalul acestora, medicul de familie eliberează tatălui un atestat de absolvire.”, se arată într-un comunicat de presă.

De 15 zile lucrătoare de concediu paternal beneficiază și tații care sunt medici sau asistenți medical. Ei nu mai au nevoie de susținerea cursului, dar trebuie să obțină atestatul. Pentru acordarea dreptului, tatăl trebuie să se adreseze angajatorului, în scris, în primele opt săptămâni de la naşterea copilului.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: