Redactia.ro
Home » Homepage » Concediu prelungit, prevăzut de lege. Cum poate obține un român 10 zile libere

Concediu prelungit, prevăzut de lege. Cum poate obține un român 10 zile libere

Concediu prelungit, prevăzut de lege. Cum poate obține un român 10 zile libere

Un proiect de ordonanţă de urgenţă prevede 10 zile lucrătoare în care persoanele care beneficiază de acest tip de concediu pot sta acasă. Iată despre ce e vorba.

Concediu prelungit, prevăzut de lege. Cum poate obține un român 10 zile libere

Pe scurt, veștile bune sunt pentru tații din România, fiind vorba despre concediul paternal. Dacă până acum acest tip de concediu dura cinci zile lucrătoare, acum durata s-ar putea dubla și ar putea fi prelungită cu încă cinci zile, ajungând astfel la 10 zile lucrătoare.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea acestuia ar urma să ajungă săptămâna viitoare pe masa Comisiei de Dialog Social. Proiectul de ordonanţă de urgenţă a fost iniţiat de către Ministerul Muncii şi Solidarității Sociale şi trebuie adoptat de Guvern pentru a intra oficial în vigoare, a relatat Capital.ro.

Bărbaţii care se află în timpul serviciului militar beneficiază şi ei de un astfel de concediu paternal, sub forma unei permisii. Ei se pot bucura de șapte zile lucrătoare, însă durata va creşte şi în acest caz tot la 10 zile lucrătoare, arată sursa menționată mai sus.

O altă modificare îi priveşte pe taţii care fac un curs de puericultură, adică acel curs care îi învaţă pe bărbați și pe femei despre metodele de creștere și dezvoltare a copiilor.

În prezent, tații care fac un astfel de curs pot obține un atestat care le permite prelungirea concediului paternal cu încă 10 zile lucrătoare, în conformitate cu legea concediului paternal nr. 210/1999, aprobată prin H.G. nr. 244/2000. Modificarea ar putea să reducă aceste 10 zile la 5. Totuşi, prelungirea se va acorda în cazul fiecărui bebeluş, nu doar o singură dată, aşa cum prevede legea actuală.

Practic, cu toate aceste posibile modificări legislative, tot la o durată de 15 zile a concediului paternal o să se ajungă, asta cu condiția ca tații să facă și acel curs de puericultură. (10 zile legal + 5 zile obținute prin atestatul cursului de puericultură).

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini