Redactia.ro
Home » Știri » Vești de ultimă oră! Cine sunt românii care vor primi înapoi banii de la pensii, prin Fisc

Vești de ultimă oră! Cine sunt românii care vor primi înapoi banii de la pensii, prin Fisc

Românii își pot cumpăra vechime

Vești bune pentru români! Conform unui proiect de lege care este dezbătut în Senat, mai multe persoane care au împlinit vârsta de pensionare și-ar putea primi banii din pensie înapoi. Iată care sunt condițiile și cine va beneficia de acest serviciu!

Cine sunt românii care vor primi înapoi banii de la pensii, prin Fisc

Potrivit unui nou proiect de lege, care este în dezbatere la Senat, românii care au vârsta de pensionare și plătesc la pensii de ani de zile, dar totuși nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare, ar putea să-și recupereze banii.

Iată că o anumită categorie de persoane își pot primi banii din pensie înapoi prin Fisc. Acest proiectul de lege are ca scop „restituirea contribuţiilor de asigurări sociale în cazul nevalorificării plăţii acestora datorită neîndeplinirii vocaţiei la plata pensiei”.

Valoarea contribuțiilor individuale de asigurări sociale plătite de asigurați la sistemul public de pensii poate fi restituită în următoarele situații:

– „când, la împlinirea vârstei standard de pensionare, asiguratul care solicită înscrierea pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă nu îndeplinește condiția privind stagiul minim de cotizare;

– în cazul decesului asiguratului înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. 

Pe de altă parte, vârsta standard de pensionare este, în cazul bărbaților, de 65 de ani, în timp ce, în cazul femeilor, vârsta standard de pensionare este, de principiu, de 63 de ani, dar ea va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030”, potrivit Antena3 CNN.

Cum vor intra românii în posesia banilor restituiți

De îndată ce acest proiect va fi aprobat de Parlament și anunțat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial, banii vor fi returnați prin agențiile fiscale județene:

„Procedura restituirii contribuțiilor obligatorii de asigurări sociale către persoanele obligate la plata acestora prin efectul legii este practicată și în situațiile în care cetățeni ai statului român au lucrat pe teritoriul altor state și care, la momentul solicitării pensiei cuvenite pentru perioada de cotizare la bugetele statelor respective, au constatat neîndeplinirea condițiilor legale pentru plata pensiei și au restituit sumele încasate drept contribuții (vezi Israel, Austria, Franța, Grecia etc.)”, spun inițiatorii măsurii, relatează sursa citată.

Cum cumperi vechime în muncă

În România, vechimea în muncă se poate cumpăra prin achiziționarea de perioade de cotizare suplimentare la sistemul de asigurări sociale. Aceste perioade de cotizare se numesc „perioade asimilate” și sunt utilizate pentru a completa perioadele de muncă în care o persoană nu a fost angajată sau nu a avut obligația de a plăti contribuții la asigurările sociale.

Pentru a cumpăra perioade asimilate, trebuie să se depună o cerere la Casa de Pensii însoțită de documente care să ateste perioadele pentru care se dorește achiziționarea vechimii. Aceste documente pot fi, de exemplu, adeverințe de la angajatori anteriori sau documente emise de alte instituții care atestă activități desfășurate în perioadele respective.

Este important de menționat că costurile pentru achiziționarea perioadelor asimilate variază în funcție de perioada dorită și de salariul mediu pe economie din anul respectiv. În plus, achiziționarea acestor perioade nu garantează obținerea unei pensii mai mari, deoarece valoarea pensiei se calculează în funcție de mai mulți factori, cum ar fi perioada totală de cotizare și nivelul salariului.

Pentru a obține informații detaliate despre procesul de achiziționare a vechimii în muncă în România, se recomandă contactarea Casei de Pensii din zona de domiciliu sau consultarea site-ului oficial al acestei instituții.

Câți bani scoți din buzunar pentru 1 an de vechime

Costul achiziționării de perioade asimilate pentru vechimea în muncă în România în 2023 variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi perioada pentru care se dorește achiziționarea vechimii, salariul mediu pe economie din anul respectiv și alte condiții prevăzute de lege.

În general, prețul pentru achiziționarea unei luni de cotizare se calculează în funcție de salariul mediu brut pe economie din anul respectiv și poate varia între câteva sute de lei și câteva mii de lei. De exemplu, în anul 2022, prețul unei luni de cotizare a fost de aproximativ 1.267 de lei.

Este important de menționat că aceste costuri sunt orientative și pot varia în funcție de perioada pentru care se dorește achiziționarea vechimii și de situația individuală a fiecărei persoane. De aceea, se recomandă contactarea Casei de Pensii din zona de domiciliu sau consultarea site-ului oficial al acestei instituții pentru informații mai precise și detaliate despre costurile pentru achiziționarea vechimii în muncă în România în 2023.

„Contribuția minimă este de 750 lei pe lună, adică 9.000 lei pe an. Costul vechimii în muncă este mai mare cu circa 100 lei față de anul trecut şi se calculează în funcție de salariul minim pe economie. Plata se face dintr-o dată sau eșalonat, pentru maxim 6 ani consecutivi sau pe bucăți”, relatează Antena 3 CNN.

„Putem să ne cumpărăm vechime de când am împlinit 18 ani și până la vârsta standard de pensionare. Perioada pentru care dorim să o cumpărăm nu trebuie să fi avut șomaj, pensie de invaliditate, creștere, îngrijire copil, contract de muncă nici în țară, nici în alt stat al Uniunii Europene și nici un alt stat cu care România are acord”, spune Popescu Ionela Cristina, inspector Serviciul Contribuții, potrivit sursei citate.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: