Redactia.ro
Home » Știri » Vești mai puțin bune pentru români! Ei sunt seniorii care vor avea pensiile înghețate după recalculare

Vești mai puțin bune pentru români! Ei sunt seniorii care vor avea pensiile înghețate după recalculare

Câți pensionari nu vor plăti impozit pe pensie după recalcularea din 2024? Ce pensie vor avea?

Detaliile privind recalcularea pensiilor românilor au devenit subiect de interes major în ultima perioadă. Casa Naţională de Pensii se pregătește să semneze contractul pentru un nou soft informatic, care va juca un rol crucial în recalcularea pensiilor a milioane de români.

Această inițiativă vine în urma eforturilor de digitalizare aproape completă a dosarelor, iar rezultatele se așteaptă să fie distribuite către beneficiari în curând. Totuși, această recalculare nu vine cu vești bune pentru toată lumea.

Ei sunt seniorii care vor avea pensiile înghețate după recalculare

Există două categorii de pensionari care se confruntă cu incertitudinea de a-și vedea veniturile înghețate. Prima categorie este reprezentată de cei care au ieșit la pensie conform Legii 263. Conform noii formule de calcul, ar urma să le scadă pensiile, însă prevederile legale impun menținerea nivelului veniturilor, ceea ce va duce la înghețarea pensiilor acestor beneficiari. Cea de-a doua categorie vizează pe cei care au lucrat în condiții speciale sau deosebit de periculoase, dar modificările legislative se aplică doar viitorilor pensionari.

O altă schimbare importantă adusă de noua lege a pensiilor este data de 1 septembrie, care marchează un prag critic pentru viitorii pensionari. Aceștia vor fi afectați de modificările în formula de calcul a pensiilor. Conform noilor prevederi, punctajul alocat pentru anii de contribuție va fi redus, având în vedere că nu mai sunt luate în considerare punctele suplimentare acordate pentru condițiile de muncă speciale.

„În perioada următoare, vom semna contractul subsecvent cu firma care asigură mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii care prevede realizarea softului informatic necesar recalculării pensiilor conform noii legi.

Avem o certitudine clară care era stabilită deja prin lege și anume faptul că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, majoritatea pensiilor vor avea creșteri, unele chiar substanțiale, aici mă refer la pensiile mici cu un stagiu de cotizare mare”, a transmis Daniel Baciu.

Cum arată noua formulă de calcul

Noua formulă de calcul a pensiilor stabilește că valoarea punctului de referință (VPR) va fi de 81 de lei. Formula de calcul presupune multiplicarea acestui VPR cu numărul total de puncte acumulate de fiecare beneficiar. Numărul total de puncte este rezultatul adăugării punctelor de contribuție, punctelor stabilite și punctelor pentru perioadele asimilate și necontributive. De menționat că anii petrecuți în armată, în șomaj sau în timpul facultății sunt contabilizați cu 0,25 puncte pentru fiecare an, în timp ce anii de contribuție efectivă la sistemul de pensii primesc un punct pentru fiecare an.

Un aspect important al recalculării pensiilor este și schimbarea terminologiei. Astfel, sintagma „pensie socială minimă garantată” va fi înlocuită cu „indemnizație socială pentru pensionari”, denumiri care vor face referire la același concept, conform Legii nr. 118/2010.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: