Redactia.ro
Home » Știri » Vești neașteptate pentru pensionari! Ce trebuie să facă românii după ce primesc decizia de recalculare

Vești neașteptate pentru pensionari! Ce trebuie să facă românii după ce primesc decizia de recalculare

Este oficial: S-au virat pensiile către seniori! Când vor ajunge banii

România se pregătește pentru un moment semnificativ în istoria sistemului său de pensii. Până în luna august, pensionarii vor primi deciziile de recalculare a pensiilor, un proces amplu anticipat cu mult interes de către beneficiari.

Această etapă crucială, anunțată de Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, marchează aplicarea legii 360/2023, destinată recalculării tuturor pensiilor din România. În acest context, fostul Ministru al Muncii, Marius Budăi, oferă clarificări importante despre pașii pe care pensionarii trebuie să îi urmeze după primirea deciziilor.

Se schimbă procesul, după recalculare

Ministerul Muncii, în colaborare cu Casa Națională de Pensii Publice și Direcția de Asigurări Sociale, lucrează asiduu la finalizarea normelor de aplicare a noii legi, cu scopul de a digitaliza și simplifica procesul de recalculare. Această inițiativă promite o tranziție eficientă către o arhivă electronică completă, unde toate dosarele pensionarilor vor fi reevaluate și toate informațiile necesare vor fi accesibile într-o bază de date electronică.

Conform declarațiilor lui Marius Budăi, majoritatea pensionarilor nu vor fi nevoiți să se prezinte personal la Casele de Pensii. Excepție fac doar acei pensionari cărora li se solicită adeverințe legate de sporurile neincluse anterior în calculul pensiei sau cei care nu au depus documentul de acord global. Budăi asigură că, în marea majoritate a cazurilor, documentele necesare se află deja în dosarele pensionarilor, facilitând astfel procesul de recalculare fără necesitatea deplasărilor suplimentare.

Etapele recalculării pensiilor

Procesul de recalculare a pensiilor este structurat în mai multe etape, începând cu finalizarea și discutarea normelor de aplicare a legii, urmată de dezvoltarea și finalizarea softului pentru recalculare. După instruirea corespunzătoare a angajaților din casele teritoriale de pensii, pensionarii își vor primi deciziile recalculare, un proces estimat să înceapă în mai 2024 și să se finalizeze până la sfârșitul lunii august a aceluiași an.

Recalcularea pensiilor reprezintă un pas major în reforma sistemului public de pensii din România, având ca scop asigurarea unei distribuții echitabile a veniturilor pentru toți pensionarii. Prin această inițiativă, se urmărește corectarea discrepanțelor existente și adaptarea pensiilor la realitățile economice actuale, oferind astfel o mai bună protecție socială pentru vârstnici.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: