Redactia.ro
Home » Știri » Vești proaste pentru fumători! Se scumpesc din nou produsele pe bază de tutun. Cât va costa un pachet de țigări

Vești proaste pentru fumători! Se scumpesc din nou produsele pe bază de tutun. Cât va costa un pachet de țigări

GALERIE FOTO (3)

Un proiect al noilor măsuri fiscale, recent apărut în spațiul public, a adus în prim-plan multiple schimbări ce ar putea afecta profund economia României. Acestea includ o majorare a taxelor și impozitelor, limitarea unor scutiri fiscale, precum și o creștere semnificativă a accizelor. Un efect direct al acestor măsuri va fi apariția unor noi scumpiri, în special în domeniul produselor din tutun.

Acciza la mia de țigarete este programată să crească semnificativ în următorii ani, de la 626 de lei în acest an, la 673 de lei în 2024, la 688 de lei în 2025 și până la 719 lei din 2026. Un astfel de curs ascendent al accizei va însemna, fără îndoială, că produsele din tutun, care sunt deja cele mai scumpe din regiune, vor suferi noi majorări de preț.

Cu cât va crește prețul unui pachet de țigări

Potrivit surselor apropiate discuțiilor, prețul unui pachet de țigări se va mări cu cel puțin 1 – 1,5 lei. Această scumpire nu ține cont de costurile cu materia primă și de costurile de producție, care vor crește de asemenea ca urmare a majorării accizelor la carburanți și a creșterii prețurilor la energie. În plus, costurile cu forța de muncă se anunță a fi mai mari, datorită intenției guvernanților de a majora salariul minim pe economie la 3.300 lei din toamna acestui an.

Pentru a pune aceste schimbări în perspectivă, prețul mediu al unui pachet de țigări în România este în prezent de 22 de lei. În comparație, același pachet se vinde cu 12 lei în Ucraina, 11 lei în Moldova și 14 lei în Bulgaria.

Guvernul României este pregătit de creșteri uriașe ale accizelor

Încă din august 2022, Guvernul României a adoptat un calendar de acciză pentru perioada 2022-2026, care prevede creșteri sustenabile anuale pentru toate categoriile de produse cu nicotină. Toate cele patru companii din industria tutunului active în România au afirmat că măsurile adoptate au fost discutate transparent cu mediul de afaceri, scopul fiind crearea unor efecte benefice pentru bugetul de stat, fără a periclita consumatorii și investițiile companiilor producătoare.

Aceste măsuri fiscale au reușit să reducă piața neagră la un minim istoric de doar 7,1% în 2022, în timp ce veniturile bugetare au crescut. Cu toate acestea, într-un singur an, acciza la țigarete a crescut cu 62 de lei, de la 565 la 626 lei, o creștere de 11%.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: