Redactia.ro
Home » Știri » Vești proaste pentru mulți români ce folosesc acest medicament! Este retras de pe piață

Vești proaste pentru mulți români ce folosesc acest medicament! Este retras de pe piață

Medicamentul Paduden Express Forte, cunoscut și utilizat de numeroși români pentru ameliorarea durerilor, a fost retras recent de pe piață. Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a luat această decizie în urma unor descoperiri alarmante făcute de specialiști.

Paduden Express Forte retras de pe piață

Paduden Express Forte, un medicament prezent în multe case din România, a fost retras de pe piață de către ANMDMR. Acest produs, utilizat pentru ameliorarea durerilor ușoare până la moderate, inclusiv dureri de cap, dureri musculare, dureri de dinți și dureri menstruale, nu va mai fi disponibil pentru pacienți.

Decizia ANMDMR vine după ce Comisia Europeană a suspendat autorizațiile pentru Ibuprofen în forma sa de 400 mg capsule moi. Această măsură a fost luată în februarie 2024, când Agenția Europeană pentru Medicamente a investigat bioechivalența capsulelor moi de Ibuprofen 400 mg.

Probleme de bioechivalență și decizia de suspendare

Investigația Agenției Europene pentru Medicamente a arătat că Ibuprofenul din Paduden Express Forte nu este bioechivalent cu medicamentul de referință, Nurofen Rapid. Aceasta înseamnă că substanțele active din cele două medicamente nu erau absorbite în organism la aceeași rată și în aceeași măsură. În consecință, autorizația de punere pe piață a fost suspendată.

Valoarea pieței farmaceutice din România a atins peste 7 miliarde de euro în primul trimestru al anului 2024, înregistrând o creștere de 13,6% față de aceeași perioadă a anului precedent, conform Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM). Printre numeroasele medicamente disponibile, produsele din gama Paduden erau printre cele mai frecvent utilizate pentru diverse tipuri de dureri și febră.

Alte medicamente care ar putea fi retrase

Decizia de retragere a Paduden Express Forte ar putea fi doar începutul. Agenția Europeană a Medicamentului a efectuat mai multe cercetări și a descoperit nereguli la alte medicamente generice, testate neconform la Synapse Labs, un laborator din India. În urma acestor descoperiri, Comisia Europeană a solicitat țărilor membre să suspende autorizația pentru mai multe medicamente generice.

Printre medicamentele care ar putea fi retrase de pe piața din România se numără Posaconazole, Ibuprofen Nutra Essential, Loperamide, Tadalafil și Erlotinib, ultimele două în diferite gramaje. Aceste produse ar putea să nu mai fie disponibile pentru pacienți dacă se confirmă că nu îndeplinesc standardele de bioechivalență și siguranță.

Impactul asupra pacienților și pieței farmaceutice

Retragerea Paduden Express Forte și a altor medicamente ar putea avea un impact semnificativ asupra pacienților din România, care se bazează pe aceste produse pentru ameliorarea diferitelor tipuri de dureri și afecțiuni. De asemenea, aceste măsuri ar putea influența și piața farmaceutică, determinând o reevaluare a altor medicamente generice disponibile.

Pentru mulți români, Paduden Express Forte a fost un remediu accesibil și eficient pentru dureri și febră. Retragerea acestui produs pune în evidență importanța controlului riguros al medicamentelor și necesitatea asigurării că toate produsele disponibile pe piață sunt sigure și eficiente.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: