Redactia.ro
Home » Știri » Vești proaste pentru români! Certificatul de viață devine obligatoriu, iar din 31 decembrie rămâi fără pensie dacă nu îl ai

Vești proaste pentru români! Certificatul de viață devine obligatoriu, iar din 31 decembrie rămâi fără pensie dacă nu îl ai

Cine este românul cu pensie de lux? Încasează peste 10.000 de euro lunar

Pentru mulți români aflați în străinătate, gestionarea documentelor necesare pentru a beneficia de pensie comunitară poate deveni o provocare complexă și adesea neglijată. Un detaliu aparent neimportant, certificatul de viață, poate deveni crucial pentru menținerea fluxului pensiilor, conform legislației în vigoare.

Certificatul de viață devine esențial în viața românilor care au ales să lucreze în străinătate și au contribuit la sistemul de pensii din țara lor natală. Un element de noutate pentru mulți, acest document trebuie depus la Casa Națională de Pensii Publice pentru a asigura continuarea plății pensiei comunitare. Situația devine delicată pentru cei care, după ani de muncă în România, au hotărât să-și petreacă perioada de pensionare în altă țară.

Rămâi fără pensie dacă nu ai certificat de viață

Pentru a înțelege impactul certificatului de viață, luăm exemplul unui român care a lucrat 15 ani în România și apoi s-a stabilit în Italia. Odată cu atingerea vârstei de pensionare, acesta are dreptul la o parte din pensia sa din România, proporțional cu perioada contribuită în țară. Totuși, pentru a asigura fluxul neîntrerupt al acestei pensii, el trebuie să trimită anual un certificat de viață, confirmând astfel că își petrece pensionarea în afara României.

O neglijență în acest proces simplu, dar vital, poate avea consecințe serioase. Dacă românul uită să trimită certificatul de viață, plățile pensiei din România se vor întrerupe. Este important de menționat că, odată ce documentul este depus, plățile se reiau, dar nu se acordă compensații pentru perioada în care certificatul nu a fost expediat.

Cum obții certificatul de viață

Cum poți evita această întrerupere a plăților și să-ți asiguri drepturile de pensionar? Procesul este relativ simplu. Certificatul de viață poate fi descărcat de pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, reprezentând un efort minim în comparație cu consecințele negative ale neglijării acestui pas.

”Pentru a se evita efectuarea unor plăţi necuvenite către beneficiari nerezidenţi în România, a căror situaţie s-a modificat, cu efecte asupra obligaţiei casei teritoriale de pensii competente de a achita drepturile de pensie şi/sau alte drepturi care se stabilesc şi se plătesc de către casele teritoriale de pensii, se va utiliza certificatul de viaţă ca şi instrument de verificare administrativă.

În acest scop, se utilizează modelul unic de certificat de viaţă, care constituie dovada pe baza căreia se continuă plata drepturilor cuvenite beneficiarilor nerezidenţi”, atrag atenția oficialii CNPP.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: