Redactia.ro
Home » Știri » Vești proaste pentru românii cu rate la bancă. Indicele ROBOR la 3 luni a crescut din nou

Vești proaste pentru românii cu rate la bancă. Indicele ROBOR la 3 luni a crescut din nou

Cum poți avea o rată la bancă mai mică cu câteva sute de lei? Metoda secretă la care apelează tot mai mulți români

Indicele ROBOR la trei luni poate ajunge, până la finalul verii, la cel mai mare nivel din ultimii nouă ani. Anunțul îi pune la pământ pe românii cu rate la bancă.

Potrivit specialiștilor, indicele ROBOR la trei luni va ajunge la 6%. Asta înseamnă că românii care au credite dependente de acest indice vor plăti rate mai mari.

Creșterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina. Atunci, indicele a crescut de la 3,56%, în data de 23 februarie, la 3,61%. La începutul lunii martie, indicele ROBOR era cotat la 4,25%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat astăzi la 4,88% pe an, de la 4,79% pe an în ziua precedentă, conform datelor Băncii Naţionale a României.

Evoluția din ultimii ani. Românii cu rate la bancă sunt disperați

În prima zi lucrătătoare din anul 2022, acesta era 3,01% pe an. Cu un an în urmă, în ianuarie 2021, acesta era 2.01%. Pe 3 ianuarie 2020, înaintea pandemiei de COVID-19, indicele ROBOR era 3,19%.

Valorile au început să crească mai accelerat de la momentul la care BNR a crescut dobânda-cheie. Concret, Consiliul de Administrație al BNR a decis, în unanimitate, ca, începând din 10 februarie, rata dobânzii de politică monetară să fie majorată la nivelul de 2,50 la sută, de la 2,00 la sută.

Totodată, s-a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 3,50 la sută, de la 3,00 la sută. În același timp s-a decis și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 1,50 la sută, de la 1,00 la sută.

De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis în unanimitate păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit, după cum a anunțat BNR.

În acea zi, 10 februarie, indicele ROBOR la trei luni a ajuns la 3,53%, în creștere de la 3,29%, în ziua precedentă.

Începând din 11 noiembrie 2019 ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare sunt calculate zilnic, în baza regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC). În mai 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019, care a modificat modul de calcul al ratei pentru creditele în lei cu dobândă variabilă. Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) este acum de 1,17% pe an, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,08%.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: