Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » VIDEO Locuri din România de care puțini știu. Este magic: Aici s-au născut legendele și supranaturalul. Îți vine să crezi că e la noi în țară

VIDEO Locuri din România de care puțini știu. Este magic: Aici s-au născut legendele și supranaturalul. Îți vine să crezi că e la noi în țară

GALERIE FOTO (7)

Rezervația naturală Grădina Zmeilor, de la de marginea localităţii sălăjene Gâlgău Almaşului este des comparată cu celebra Meteora. Diferența o face dimensiunea rezervației care este net redusă faţă de zona tot mai vizitată a Greciei. Rezervația naturală Grădina Zmeilor merită atenția  turiștilor mai ales că farmecul său este pătruns o sumedenie de legende, care de care mai spectaculoase! Acesta este locul din România care te va cuceri!

Localnicii au o imaginație bogată, alimentată de frumusețea rezervației! Suita de stânci cu forme ciudate formate prin eroziune au condus la fantasticele legende ale acestei locații superbe, Grădina Zmeilor.

Legenda „Zmeul şi Zmeoaica”

O primă legendă pe care localnicii o împărtășesc este cea a pietrelor „Zmeul şi Zmeoaica”:

„În partea cea mai vestică a grădinii, mai mari, separate una de alta, sunt două stânci gemene. Sunt Zmeul şi Zmeoaica. Se spunea că aceste pietroaie se opreau zmeii să se odihnească atunci când mergeau după sare la Dej”, povestește una dintre legendele cu zmei, Alexandru Moşuţ, fost profesor de matematică şi un împătimit al istoriei locale.

 „Zmeii furau fetele oamenilor”

O altă legendă cu zmei spune că:

 „Zona era casa unor zmei care furau fetele oamenilor. Într-o zi, unul dintre ei a furat soarele de pe cer, însă un voinic a decis să îi înfrunte. După ce l-a învins, a găsit soarele şi l-a aruncat sus pe cer. Ceilalţi zmei au venit să îl ajute,dar au fost orbiţi de strălucirea neaşteptată. În acelaşi timp, una dintre fetele eliberate a rostit asupra lor o vrajă, iar zmeii au rămas acolo, transformaţi în stane de piatră”, potrivit adevarul.ro.

Legenda fetei Cătanii

Tot din Grădina Zmeilor s-a născut și legenda fetei Cătanii:

„La noi, cătane li se spune la femeile mai rele – li se spune aşa pentru că sunt autoritare şi au pretenţii de comandant. Legenda spune că, o astfel de femeia avea o fată, care s-a îndrăgostit, împotriva voinţei mamei sale, de un soldat. Cum fata nu a renunţat la iubirea pentru tânărul militar, mama – cătană a blestemat-o să se transforme în stană de piatră”, povesteşte același localnic, domnul profesor.

Stânca doborâtă de procesele erozionale

Acesta mai susține că „stânca putea fi văzută între celelalte stânci din rezervaţie până în urmă cu câţiva ani, când a fost doborâtă de procesele erozionale”.

„Sângele ţigănaşului frumos”

„Mai sunt şi alte legende născute acolo, în grădină. Îmi amintesc de una, pe care mi-a spus-o în anii 70 un cioban, care povestea că pe peretele stâncos din care s-au desprins stâncile curgeau şiroaie de apă roşiatică. Li se spuneau „Sângele ţigănaşului frumos”. Se pare că un tânăr ţigan s-ar fi împuşcat acolo cu o armă găsită în vechea mine. Fugea, pare-se, de poliţie şi, decât să fie prins, a preferat să îşi ia viaţa”, precizează el.

 Dumbrava, locul magic al legendelor

Profesorul spune că zona se numeşte ”Grădina Zmeilor” numai de prin anii 70 încoace. ”Până atunci s-a numit Dumbrava, că era o zonă împădurită, sau Chieturi, pentru că acolo se încheia pădurea”, explică profesorul.

Grădina Zmeilor, rezervaţie naturală din anul 2000

Grădina Zmeilor este rezervaţie naturală din anul 2000 şi reprezintă un ansamblu neregulat de stânci, formate aici prin desprinderea unor blocuri sau compartimente de gresii din dealul Închieturi. Fenomene precum vântul, ploaia, îngheţul dar și dezgheţul de după iernile geroase au format cele mai bizare forme: „coloane, metereze, poduri, ciuperci, unele având înăltimi de peste 10-12 metri”. De aici susțin localnicii că s-au născut cele mai spectaculoase legende.

Formele ciudate ale stâncilor, dar şi imaginaţia bogată a localnicilor, a făcut ca stâncilor să le fie atribuite denumiri cu conotaţii supranaturale precum: „Moşu, Eva, Dorobanţul, Degeţelul, Sfinxul, Călugărul, Căpitanul, Soldaţii, Eva”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: