Redactia.ro
Home » Homepage » Vladimir Putin: „Nu pot exista câștigători într-un război nuclear și el nu ar trebui niciodată dezlănțuit”

Vladimir Putin: „Nu pot exista câștigători într-un război nuclear și el nu ar trebui niciodată dezlănțuit”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că nu ar putea exista învingători într-un război nuclear și că nu ar trebui să fie declanșat niciodată un astfel de război. Iată detaliile!

Vladimir Putin: „Nu pot exista câștigători într-un război nuclear”

Liderul de la Kremlin a făcut acest comentariu într-o scrisoare adresată participanților la o conferință privind Tratatul de Neproliferare nucleară (TNP), după mai bine de cinci luni de la declanșarea războiului său împotriva Ucrainei.

„Trebuie să începem de la faptul că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și el nu ar trebui niciodată dezlănțuit iar noi stăm pentru securitatea egală și indivizibilă a tuturor membrilor comunității mondiale”, a afirmat Vladimir Putin, relatează agenția Reuters.

Cuvintele sale la forumul TNP au părut menite să dea o notă liniștitoare și să prezinte Rusia ca o putere nucleară responsabilă.

Rusia a amenințat cu arma nucleară încă de la începerea războiului

Acestea au contrastat cu declarațiile anterioare ale lui Putin și ale altor politicieni ruși care au fost interpretate în Occident ca fiind amenințări nucleare implicite.

Într-un discurs din 24 februarie, în momentul în care a lansat invazia rusă în Ucraina, Putin s-a referit cu insistență la arsenalul nuclear al Rusiei și a avertizat puterile externe că orice încercare de a interveni:

„Oricine ar încerca să ne împiedice… ar trebui să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat. Și va duce la asemenea consecințe pe care nu le-ați mai întâlnit în istoria voastră”, a afirmat Vladimir Putin la momentul respectiv.

Câteva zile mai târziu, el a ordonat ca forțele nucleare ale Rusiei să fie puse în stare de alertă maximă.

Războiul a ridicat tensiunile geopolitice la niveluri nemaiîntâlnite de la Criza rachetelor cubaneze din 1962, politicienii atât din Rusia, cât și din Statele Unite vorbind public despre riscul unui al treilea război mondial.

Directorul CIA, William Burns, a declarat în aprilie că, având în vedere eșecurile suferite de Rusia în Ucraina, „niciunul dintre noi nu poate lua cu ușurință amenințarea reprezentată de o potențială recurgere la arme nucleare tactice sau la arme nucleare cu randament scăzut”.

Rusia, a cărei doctrină militară permite utilizarea armelor nucleare în cazul unei amenințări existențiale la adresa statului rus, a acuzat Occidentul că duce un „război prin procură” împotriva sa prin înarmarea Ucrainei și impunerea de sancțiuni Moscovei.

În aprilie, Rusia a efectuat un prim test de lansare a noii sale rachete balistice intercontinentale Sarmat, capabilă să organizeze atacuri nucleare împotriva Statelor Unite, și a declarat că intenționează să desfășoare aceste arme până în toamnă.

 

Sursa foto: heraldscotland.com
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: