Redactia.ro
Home » Știri » Vot istoric în Parlamentul European! O ordonanță de interzicere a mașinilor pe benzină și diesel a fost aprobată. Când intră în vigoare

Vot istoric în Parlamentul European! O ordonanță de interzicere a mașinilor pe benzină și diesel a fost aprobată. Când intră în vigoare

Vot istoric în Parlamentul European! O ordonanță de interzicere a mașinilor pe benzină și diesel a fost aprobată. Iată când intră în vigoare!

O ordonanță de interzicere a mașinilor pe benzină și diesel a fost aprobată

O ordonanță de interzicere a mașinilor pe benzină și diesel până în 2035 a fost aprobată. Cu 340 de voturi pentru, 279 împotrivă și 21 abțineri, deputații europeni au aprobat acordul la care s-a a ajuns în Consiliul European, privind revizuirea standardelor de emisii de CO2 pentru mașinile și autoutilitarele noi, în conformitate cu obiectivele mai ambițioase ale Uniunii în materie de climă.

Noile reguli stabilesc calea către zero emisii de carbon pentru mașinile noi și vehiculele comerciale ușoare până în 2035. Acesta este un obiectiv la nivelul întregii flote a UE de reducere a emisiilor de CO2 de la mașini și camionete noi cu 100% față de 2021. obiective de reducere a emisiilor pentru Anul 2030 a fost stabilit la 55% pentru autoturisme și 50% pentru autoutilitare.

Măsuri esenţiale prevăzute de regulament

Alte măsuri esenţiale prevăzute de regulament:

• „Comisia va prezenta până în 2025 o metodologie de evaluare şi raportare a datelor referitoare la emisiile de CO2 pe durata întregului ciclu de viaţă al autovehiculelor şi camionetelor vândute pe piaţa Uniunii. Raportul va fi însoţit de propuneri legislative acolo unde este necesar.

• Până în decembrie 2026, Comisia va monitoriza decalajul dintre valorile limită de emisie şi consumul de combustibil şi de energie în condiţii reale de conducere. De asemenea, va întocmi un raport referitor la o metodologie de ajustare a emisiilor specifice de CO2 ale producătorilor şi va propune măsurile care ar trebui luate.

• Producătorii responsabili pentru o producţie mică într-un an calendaristic (între 1 000 şi 10 000 de autoturisme noi sau între 1 000 şi 22 000 de camionete noi) pot obţine o derogare până la sfârşitul anului 2035, iar producătorii care înregistrează sub 1 000 de vehicule noi pe an vor continua să beneficieze de derogarea existentă.

• Mecanismul existent de stimulare pentru vehiculele cu emisii zero şi cu emisii scăzute (ZLEV), care recompensează producătorii care vând mai multe asemenea vehicule (cu emisii de la zero la 50g CO2/km, cum ar fi vehiculele electrice şi vehiculele hibride performante) aplicând obiective mai scăzute de reducere a emisiilor de CO2, va fi adaptat la tendinţele preconizate de vânzare a vehiculelor. Între 2025 şi 2029, valoarea de referinţă pentru ZLEV va fi de 25 % pentru vânzarea de autoturisme noi şi de 17 % pentru camionetele noi, urmând să fie eliminată din 2030.

• Din doi în doi ani, începând cu sfârşitul anului 2025, Comisia va publica un raport pentru a evalua progresele înregistrate în domeniul mobilităţii rutiere cu emisii zero”, potrivit RTV

Raportorul Jan Huitema (Renew, Olanda) a declarat:

„Regulamentul încurajează producţia de vehicule cu emisii scăzute sau zero. El cuprinde o revizuire ambiţioasă a obiectivelor pentru 2030 şi un obiectiv de emisii zero pentru 2035, care este esenţial pentru a putea realiza neutralitatea climatică până în 2050. Obiectivele oferă claritate industriei auto şi stimulează inovaţia şi investiţiile în cazul producătorilor de maşini. Consumatorii vor putea cumpăra şi conduce mai ieftin maşinile cu emisii zero, iar o piaţă la mâna a doua va apărea mai rapid. Astfel, condusul sustenabil va deveni accesibil tuturor”, conform sursei citate. 

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: