Redactia.ro
Home » Stiri » Zăpada, tot mai rară în Europa: Meteorologii prevăd o iarnă neobișnuit de caldă

Zăpada, tot mai rară în Europa: Meteorologii prevăd o iarnă neobișnuit de caldă

Meteorologii prognozează o iarnă mai blândă, cu temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite pentru acest sezon în aproape toată Europa, transmite severe-weather.eu. Zăpada va fi mai puțină, iar precipitațiile reduse vor caracteriza sezonul rece.

Specialiștii explică faptul că iarna aceasta nu vom avea multe ninsori deoarece „aerul rece se va suprapune cu umiditatea”. Pentru ca un sezon de ninsori să fie consistent, este nevoie de o combinație între aer rece și precipitații. De obicei, aerul mai rece reține mai puțină umiditate, ceea ce limitează formarea zăpezii.

Unde va ninge în Europa

În zilele următoare, se estimează că va ninge mai mult în nordul, estul și sud-estul Europei, iar la altitudini mai mari, episoadele de ninsoare ar putea apărea și în Europa Centrală. Totuși, meteorologii prevăd că spre sfârșitul lunii, ninsorile ar putea deveni mai frecvente în Europa Centrală.

Pentru luna ianuarie, prognozele indică în continuare puține ninsori.

„Nici în ianuarie nu ar trebui să ne așteptăm la prea multă zăpadă”, susțin specialiștii. Deși inițial se prognozau ninsori mai abundente în februarie, ultimele date arată că nici în această lună nu vor fi multe precipitații.

În martie, însă, ar putea apărea episoade de ninsoare în centrul și sud-vestul Europei, dar cantitățile vor fi reduse, deoarece aerul nu va fi suficient de rece pentru a favoriza acumulări importante.

Fenomenul La Nina

Fenomenul meteorologic La Nina, asociat cu temperaturi mai scăzute, ar putea să reapară în următoarele trei luni. Totuși, specialiștii estimează că va fi „scurt și de intensitate redusă”, ceea ce nu va fi suficient pentru a compensa efectele încălzirii globale.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) anunță o probabilitate de 55% ca La Nina să se dezvolte „în perioada decembrie 2024 – februarie 2025”. Conform ultimului buletin al OMM, acest episod ar fi de scurtă durată și cu intensitate redusă. În buletinul anterior din septembrie, probabilitatea acestui fenomen era estimată la 60%.

„Anul 2024 a început cu El Nino și este pe cale să devină cel mai cald an înregistrat vreodată. Chiar dacă fenomenul La Nina, cunoscut pentru răcirea temporară a climei, se manifestă, acesta nu va fi suficient pentru a contrabalansa încălzirea cauzată de nivelurile record ale gazelor cu efect de seră, care au specificitatea de a reține căldura în atmosferă”, a declarat secretara generală a OMM, Celeste Saulo.

Pentru perioada februarie – aprilie 2025, scenariul preferat rămâne revenirea la condiții climatice neutre, cu o probabilitate tot de 55%, conform estimărilor OMM. În general, fenomenul La Nina produce variații climatice opuse celor provocate de El Nino, dar impactul său va fi limitat în contextul actual al schimbărilor climatice.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: