Redactia.ro
Home » Știri » Zeci de mii de pensionari sunt în pericol. Legea care afectează banii bătrânilor din România

Zeci de mii de pensionari sunt în pericol. Legea care afectează banii bătrânilor din România

Pensii speciale

Un nou proiect de lege a fost votat marți în unanimitate de membrii Camerei Deputaților, care prevede ca militarii, polițiștii, judecătorii ai CCR să își piardă pensiile speciale dacă vor fi condamnați pentru fapte de corupție.

Printre infracțiunile asimilate se numără și darea și luarea de mită și traficul de influență.

Zeci de mii de pensionari sunt în pericol

Conform Agerpres, pensionarii ar putea să-și piardă banii dacă președintele Klaus Iohannis promulgă legea conform căreia judecătorii CCR, polițiștii, jandarmii își vor pierde pensiile speciale dacă vor fi condamnați pentru luate de mită.

Pensia specială ar putea fi scoasă și pentru funcționarii parlamentari, membri Corpului Diplomatic și consular al României, persoanalul aeronautic civil navigant și profesionist, membrii Curții de Conturi, persoanele care au îndeplinit funcția de consilier de conturi care au fost condamnați definitic pentru comiterea uneia dintre cele trei infracțiuni din Codul Penal.

Acestea se aplică dacă faptele incriminate au avut loc în timpul în care cei acuzați ocupau funcțiile pentru care erau eligibili să primească pensia specială.

Nu beneficiază de pensia de serviciu personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică, precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor, care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie”, se arată în actul legislativ adoptat marți.

Ce înseamnă pensia speciala?

În țară sunt cinci milioane de pensionari cu pensia medie de 1.200 lei și cu 150.000 de persoane cu pensie specială de aproximativ 74.000 lei.

Pensiile speciale sunt un segment privilegiat în România, deoarece acestea reprezintă punctul sistemelor de pensii din cauza dimensiunii lor financiare.

Acest subiecte a devenit important în presă, deoarece sistemul încalcă principiul contribuitivității care asigură echitatea sistemelor de pensii.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: