Redactia.ro
Home » Știri » Zile libere de la stat în luna iunie. Când vor sta românii acasă

Zile libere de la stat în luna iunie. Când vor sta românii acasă

zile libere

Angajații români vor mai avea parte de 8 zile libere de la stat până la finalul anului 2020. Dintre acestea, doar 5 vor pica în timpul săptămânii de lucru.

Următoarea zi liberă legală va fi data de 1 iunie, Ziua Copilului. 1 iunie a devenit a 14-a zi liberă din an, după 1 şi 2 ianuarie, 24 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, 1 mai, prima şi a doua zi de Rusalii, 15 august, 30 noiembrie, 1 decembrie şi 25 şi 26 decembrie, în urmă cu 4 ani.

1 iunie este a 14-a zi liberă legală

Scopul a fost ca de Ziua Copilului părinții să beneficieze de o zi liberă, pentru a putea petrece mai mult timp cu copiii lor. Însă, toți salariații români se bucură de o zi liberă, indiferent dacă sunt sau nu părinți.

Ziua copilului – numită și Ziua internațională a copilului – este în multe țări o sărbătoare pentru copii care se sărbătorește la date diferite. În foarte multe țări, este sărbătorită la 20 noiembrie, ziua în care s-a adoptat Declarația Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului. În fosta URSS și în țările care i-au fost state satelit, dar și în România, data este 1 iunie, prima zi de vară în Emisfera Nordică.

Zile libere și de Rusalii, pe 7 și 8 iunie

La scurt timp, mai exact la o săptămână distanță, românii vor avea încă două zile libere legale. Este vorba despre 7, respectiv 8 iunie, când sunt sărbătorite Rusaliile.

Duminica Rusaliilor se sărbătorește la 50 de zile după Duminica Paștelui și semnifică ziua în care Duhul Sfânt i-a înălțat pe Apostoli și le-a dăruit capacitatea de a-și răspândi învățăturile în toate limbile pământului.

Începând cu anul 2008, prima și a doua zi de Rusalii au fost declarate zile libere, conform Legii nr. 202/2008. Lunea Rusaliilor este zi nelucrătoare în România, Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Țările de Jos, în unele cantoane din Elveția, Madagascar, Norvegia, Senegal, Ungaria, Togo.  Nu este zi nelucrătoare în țări cu tradiție catolică, și nici în Bulgaria și Rusia, țări cu tradiție ortodoxă.

Iată și celelalte zile libere legale în 2020

Românii vor mai avea parte de 8 zile libere legale până la finalul anului, potrivit zilelibere.com.

  • 1 și 2 ianuarie;
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
  • prima și a doua zi de Paște;
  • 1 mai – Ziua Muncii;
  • 1 iunie – Ziua Copilului
  • 7 și 8 iunie – prima și a doua zi de Rusalii;
  • -15 august – Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei;
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României;
  • –25 și 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: